Un site de jocuri de noroc poate ajunge pe lista neagră a autorităților, iar în România organismul de control este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), în două situații.

Prima este atunci când un portal fără autorizație funcționează în România. Autoritatea de verificare primește informații, apoi trimite decizia de a-l bloca, providerii de internet având această obligație legală.

De regulă, după ce aceste site-uri sunt închise, proprietarii dispar în ceață cu banii clienților. Mai sunt și operatori serioși, puțini însă, care doresc să intre în legalitate. Pentru a ieși de pe lista neagră, ONJN face un audit, impozitează suma jucată ilegal, apoi operatorul poate aplica pentru licență.

Cazul cel mai elocvent este bet365, care a funcționat o perioadă fără licență pe teritoriul României. Statul a câștigat în instanță peste 30 de milioane de euro, iar jucătorii la pariuri au fost pedepsiți. Au scăpat doar cei care au demonstrat că nu se aflau în țară când jucau, legea fiind aplicabilă doar pentru cei aflați pe teritoriul României.

Al doilea caz se întâmplă când cineva joacă pe un site nelicențiat din străinătate, din greșeală sau cu intenție. Site-ul intră pe „lista neagră”, pentru că a permis respectivului să joace. Ulterior, este blocat în România.

Site-urile străine nu sunt amendate

În acest caz, tot după un audit, site-ul este interzis, la propunerea Comitetul de Supraveghere al ONJN, în baza documentării direcțiilor de specialitate. Se decide includerea pe lista neagră, dar fără a fi imputate sume de bani, precum în primul caz. Site-ul este creditat că nu s-a jucat cu intenție și obține dreptul de a aplica pentru licență.

În acest caz, elocventă este atitudinea celor de la ONJN, care recunosc că intră pe diverse site-uri, licențiate sau nu în România, pentru a observa dacă li se permite să joace și dacă operatorii cu licență respectă regulile specifice pieței (stabilirea autenticității persoanei care joacă, verificarea vârstei acesteia, precum și verificarea cardului/contului folosit etc).

Black-list ul conține toate site-urile nelicențiate în România. Operatorii, providerii de internet, iau lista de pe site-ul ONJN și o implementează, blocându-le. Alte state publică doar „lista albă”, adică pe cei care au licențe.

AICI, lista neagră au autorităților