Mai sunt câteva zile și legea promovată de pesedistul Alfred Simonis, apărută în Monitorul Oficial pe 18 aprilie, va intra în vigoare.

Playresponsibly a scris pe cine lovește legea, acum prezentăm posibile efecte negative.

Inițiativa legislativă are darul să bulversele inclusiv situația din ONJN, unde, se vede cu ochiul liber, este confuză.

Măsuri aplicate trunchiat, fiecare după propria înțelegere, neasumate unitar de instituție, așa cum spune legea de înființare a ONJN.

Un jurist reputat s-a pronunțat asupra legii.

„Nu știu dacă a atacat cineva pe constituționalitate, dar nu consider că este legal ca acelora care locuiesc în localități sub 15.000 de locuitori să le interzici dreptul la distracție, să zicem.

Aplicabilitatea legii este simplă. Autorizațiile, inclusiv cele existente, rămân valabile. Autorizația este acordată pe mijloc de joc, pe aparate.

Trebuie doar mutate păcănelele în locații care îndeplinesc condițiile legale, cele de peste 15.000. Cred că ar fi trebuit luat modelul german, care lasă câte o locație cu un anumit număr de aparate, la un anumit număr de locuitori.

Efectul principal este acela că, legal, nu vor mai putea funcționa în localitățile sub 15.000 locuitori, dar vor existe 3 consecințe majore:

@ unele aparate vor fi băgate la negru să funcționeze prin magaziile barurilor;

@ va exista un element de corupție în primării, pentru a se obține repede adeverința care atestă numărul de locuitori;

@ în caz de contestare, va fi greu de dovedit câți locuitori sunt (câți permanenți și câți flotanți), va fi dificil de manageriat situația. Primăriile pot emite hârtii care nu atestă situația exactă.  ONJN nu poate da interpretare pe o lege a Parlamentului. Instituția dă interpretări doar pe ce propune ea și adoptă Guveenul”.