Jocurile de noroc le fură mințile unora. Nu sunt puțini aceștia și privesc diverse categorii sociale. Pe rețelele de socializare au apărut exempe de taximetriști români care obișnuiesc să aibă ocupații periculoase la volan.

Un conducător auto din Vaslui, de exemplu, a fost filmat de un client în timp ce juca la păcănele și este căutat acum de polițiști, iar un alt șofer de taxi din Cluj avea pornite 10 ecrane pe bord.

Un taximetrist din Vaslui a fost filmat de un client în timp ce conducea și juca la păcănele pe telefon. Asta deși este interzis prin lege. A riscat prin gestul său viața pasagerului, dar și propria viață. „Așa poți muri din cauza unui neatent”, a comentat clientul taximetristului, care a trimis filmarea presei locale.

Un alt șofer de taxi imprudent a fost surprins recent și în Cluj-Napoca. Avea nu mai puțin de 10 ecrane pornite pe bord. Se uita inclusiv la programe tv, iar în boxe răsuna muzica.

Dincolo de cifre, totuși, există un alt mod de a vedea același fenomen, dintr-un unghi diferit: această industrie este un fel de centrifugă colosală care produce și amplifică inegalitățile sociale. Distribuția câștigurilor este neuniformă, dar concentrată în rândul relativ puțini, deoarece prin definiție cei care obțin bani din jocuri de noroc sunt mai puțini decât cei care încearcă.

Cum arată potretul-robot

Iar distribuția jucătorilor în societate este inegală, mult mai răspândită în rândul celor mai vulnerabile clase, teritorii și categorii ale României sau altei țări din UE. Cu alte cuvinte, jocurile de noroc de astăzi reprezintă o taxă vastă pentru cei slabi.

Pentru a înțelege cine se află astăzi în centrifuga jocurilor de noroc, un studiu a scos la iveală date interesante. Jucătorului tipic are, în Italia, următoarele catacteristici: bărbat de vârstă mijlocie, care adesea început să joace înainte de 25 de ani, locuiește în centrul țării (unde 42% din populație a pariat în ultimul an), este divorțat sau separat (45% dintre jucători sunt), dar are doar sgtudii gimnaziale (40%), fumează și bea băuturi spirtoase între una și 3 ori pe săptămână.

 Dacă îndeplinești această descriere și nu pariezi, ești într-o minoritate.