Operatorul internațional de pariuri Parimatch nu a primit licența de funcționare în România, după ce, în 2019, ONJN l-a trecut pe lista neagră și l-a eliminat de pe piața jocurilor de noroc de la noi. Acum, casa de pariuri solicită să revină, însă cu alt site atașat (parimatch.ro, în loc de parimatch.com).

Bănuit că ar fi avut în trecut acționari conectați la mafia rusească, Parimatch, partener oficial al formației engleze de fotbal Chelsea - club patronat până deunăzi de magnatul rus Roman Abramovici, are, mai nou, o structură compusă, cel puțin la vedere, din cetățeni ucraineni. 

„Pe 21 septembrie, reprezentanții Parimatch au depus un pachet complet de documente pentru obținerea licenței la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Ne angajăm pe deplin să fim conformi, să plătim taxe la bugetul de stat, să creăm locuri de muncă, să dezvoltăm industria divertismentului și să oferim jucătorilor standarde europene de divertisment, în conformitate cu principiile jocului responsabil și fair-play-ului. Sperăm să-l primim în termenul legal - 30 de zile”, ne-a comunicat un reprezentat ucrainean al companiei.

La o lună și 6 zile distanță de la depunerea actelor, operatorul este în continuare verificat de către ONJN, care solicită regulat tot mai multe documente justificative. 

Voci din ONJN susțin că Parimatch ar fi funcționat ilegal în România, dorind să „fure startul”. Site-ul ar fi fost activ o perioadă, fără a deține licență, și riscă să intre din nou în coliziune cu autoritățile.

Probele care incriminează Parimatch s-ar afla în posesia celor de la Oficiu, nefiind încă făcute publice.

Caută echipă de management

„Site-ul parimatch.ro nu a fost niciodată activ în România. Nu a oferit sau promovat niciodată jucătorilor români servicii de jocuri de noroc. Parimatch a demonstrat conformitatea cu legile și reglementările relevante privind publicitatea pentru jocuri de noroc pe piețele reglementate din întreaga lume și se angajează in totalitate să respecte legile și reglementările românești”, se apără același oficial.

Cine sunt reprezentanții legali ai companiei în România?

„Operatorul platformei de jocuri de noroc partimatch.ro este Neronika Ltd, o companie malteză care a fost înregistrată și ca plătitor de impozite nerezident în România. În prezent, căutăm o echipă de management care să ne conducă operațiunile din România”, precizează Parimatch.

Forțează intrarea la ONJN

Surse independente din piață susțin că Parimatch caută o portiță pentru a primi licența de la ONJN. Și, în acest sens, contactează persoane influente din zona jocurilor de noroc. Ar fi ajuns inclusiv la patronul cazinoului de la Marriott, Amiran Dzanașvili.

„În momentul în care o firmă de online depune la ONJN pentru obținerea licenței, operatorul respectiv trebuie să aibă și documente de la o firmă mare de audit, o firmă internațională, gen Deloitte, ca să demonstreze că nu a acceptat jucători români.

Iar acolo, pe auditul ăla nu ai cum să păcălești, pentru că ăia fac un audit foarte strict pe servere și acolo se văd IP-urile jucătorilor, se vede clar că au avut jucători din România acceptați. Ce are ONJN-ul, are lista aia cu jucători, cu buletine și cu IP-uri din România.

Parimatch nu doar pe 21 septembrie a depus dosar. De acum un an și ceva-doi ani a contactat ba pe Amiran Dzanașvili, de la Marriott, să-i ajute să intre pe piață, ba pe unul, ba pe altul... Amiran i-a refuzat, dar și alții i-au refuzat, așa că n-au reușit nicicum să găsească un om influent...

N-a vrut nimeni să se bage. Pentru că sunt documente. Se vede clar, alb pe negru, că au încălcat legea, nu s-a băgat nimeni pentru ei.

Acum 6-7 luni, prin primăvară, au mers la Marriott, să vorbească cu Amiran. Și nu a fost singurul contactat. Și Traian Bota, avocatul, apoi au trecut și pe la avocata Teodora Luca... Au mai avut dosare depuse, și acum un an, și acum un an și jumătate, nu este primul dosar pe care l-au depus la ONJN.

Legea nu s-a schimbat. Fie că ai domeniul în .ro, .com, .ru sau în oricare altă țară, a rămas valabilă prevederea că nu poți lua licența dacă ai același nume și aceeași platformă.

Până nu-și schimbă numele și platforma, Parimatch nu poate lua licența în România... Uitați-vă la GGPoker, care este top 3 firme de poker din lume. N-a putut primi licența pe brandul GGPoker.

A luat licența pe PlayGG. Apar în România cu PlayGG, așa că nu poate fi altfel pentru Parimatch, indiferent cine conduce ONJN-ul și ce dispoziții primește el din alte zone de influență”.

Discuțiile cu Amiran Dzanașvili, recunoscute

Partea ucraineană susține că în România există un precedent care contrazice teoria de mai sus: favbet.com este aflat pe lista neagră, iar favbet.ro este pe „lista albă”. Iar faptul că este vorba despre un acționariat schimbat, ar trebui să ajute cauzei Parimatch.

Cât privește discuția cu Amiran Dzanașvili, aceasta este confirmată de partea ucraineană, cu mențiunea că omul de afaceri ar fi cerut un procent din afacere, pentru a declanșa demersurile pentru obținerea licenței.

Ruptura nu ar fi avut neapărat legătură cu problemele existente la dosar, ci cu faptul că părțile n-au ajuns la un numitor comun la negocieri.