Banca Centrală (BCB) va fi responsabilă de reglementarea criptomonedelor din Brazilia, una dintre primele țări din America de Sud care a recunoscut oficial Bitcoin ca formă de plată și ca activ de investiții.

Prima măsură incisivă în sectorul criptomonedelor luată de președintele brazilian Luiz Inázio Lula da Silva. Potrivit unui decret publicat de președintele, Banca Centrală (BCB) va fi responsabilă de reglementarea criptomonedelor din Brazilia.

Decretul nr. 11.563 a modificat regulamentul predecesorului său, Jair Bolsonaro, scris în decembrie 2022. Prin urmare, odată cu intrarea în vigoare (20 iunie), BCB va trebui să-și stabilească propriile reglementări pentru domeniu.

Vestea vine într-un moment agitat pentru criptomonede, după de Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) a reglementat Binance și Coinbase. 

Deși în Statele Unite subiectul nu pare să necesite reglementarea criptomonedelor, Brazilia a decis să controleze această piață. BCB va stabili astfel modul în care vor fi eliberate autorizațiile, supravegherea sectorului și a tuturor companiilor implicate (inclusiv bursele).

Legea semnată de Bolsonaro în decembrie permite tranzacționarea și plățile cu Bitcoin în Brazilia. În orice caz, nu transformă criptomonedele în curs legal, așa cum a făcut El Salvador cu Bitcoin anul trecut, cu rezultatele nefericite care au urmat.

După ce fostul președinte și Congresul au adoptat proiectul de lege fără modificări, Brazilia a devenit una dintre primele țări din America de Sud care a recunoscut oficial moneda Bitcoin ca formă de plată și ca activ de investiții.

În acest sens, noul standard de reglementare definește sectorul cripto ca un domeniu de „reprezentare digitală a valorii care poate fi schimbată sau transferată electronic și utilizat pentru plăți sau ca investiție”.