Prevederea a fost publicată sâmbătă, 30 decembrie, în Monitorul Oficial, dar modificările aduse fac obligatorie trecerea și de către Congres pentru legea care va reglementa jocurile de noroc. Un pas important a fost făcut. Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a dat recent și el undă verde legii care reglementează jocurile de noroc online și pariurile sportive în Brazilia.

Legea a primit aprobarea Camerei în ședința anterioară de Crăciun, din 22 decembrie, și a fost ulterior publicată în Jurnalul Oficial pe 30 decembrie. Cu toate acestea, unele modificări introduse de Executiv fac acum necesar ca textul să fie examinat din nou de Congres, unde va fi necesară aprobarea cu majoritate absolută (257 de voturi în Cameră și 41 în Senat) pentru promulgarea sa definitivă.

Potrivit calculelor guvernamentale, noua reglementare ar putea crește veniturile în 2024 cu cel puțin 5.000 de milioane de reale, echivalentul a peste 1.000 de milioane de dolari.

Noul regulament modifică legislația privind pariurile sportive cu cote fixe, cunoscute sub denumirea de „pool”, și taxează companiile și pariorii, a informat duminică Președinția pe site-ul său. De asemenea, definește regulile de funcționare a serviciului și determină, printre alte puncte, cum sunt distribuite veniturile.

Noua lege reglementează pariurile virtuale, pariurile pe teren, evenimentele sportive reale, pariurile online și evenimentele virtuale din jocurile online.

Firmele, obligate să achite 12% din cifra de afaceri

Printre inovațiile prevăzute de regulament se numără și încasarea a 15% din impozitul pe venitul personal (Irpf) pe valoarea netă a premiilor obținute într-un an, cu condiția ca acestea să depășească 2.100 de reale (circa 430 de dolari).

Liderul Partidului Muncitorilor (PT) a respins o secțiune care prevedea că premiile plătite jucătorilor de până la 2.100 de reale vor fi scutite de impozitul pe venit. Acum, câștigurile mici, până la 2.100 de reale, de fapt, vor plăti un impozit mai mic.

Legea prevede că 88% din încasări vor ajunge în conturile operatorului de loterii cu pariuri fixe și alte jocuri de noroc. Restul de 12% vor fi alocate învățământului, siguranței publice, sportului, asigurărilor sociale, turismului și Ministerului Sănătății, pentru măsuri de prevenire, control și atenuare a pagubelor sociale cauzate de jocurile de noroc.

Apoi, companiile, printre care și Superbet, care și-a anunțat disponibilitatea de a intra pe piață, vor trebui să plătească sume uriașe, însemnând 12% din cifra de afaceri.

Textul stabilește și cerințe pentru ca firmele de pariuri online să opereze în țară, inclusiv să aibă autorizație de la Ministerul Finanțelor, să aibă „sediu și administrație” pe teritoriul brazilian (condiție intrată în vigoare și în România), „demonstrând expertiză” în domeniu sau să aibă un brazilian între parteneri.

Companiile vor fi obligate să adopte practici de combatere a spălării banilor, de a preveni manipularea pariurilor și de a genera stimulente pentru persoana responsabilă de platforma lor.

Playresponsibly a scris că Superbet, cel mai mare operator de pe piața de la noi, și-a făcut reclamă la meciul de fotbal Brazilia - Argentina și dorește să intre pe piața braziliană.