Pesedistul Alexandru Petrescu, fost consilier la firma americană de metrologie BMM și personaj conectat la piața jocurilor de noroc despre care Playresponsibly a tot scris, și-a făcut rost de o sinecură pe cinste: Coaliția l-a instalat în fruntea Autorității de Supraveghere Financiară.

Noua conducere a ASF a fost votată marţi seara în şedinta Parlamentului, pentru un mandat de 5 ani, Consiliul ASF urmând să aibă 8 membri în loc de 9, după ce unul dintre membri propuşi nu a întrunit toate voturile necesare în Comisiile de specialitate.

Cei 8 membri ai Consiliul ASF sunt:

 - Alexandru Petrescu, preşedinte, cu 287 de voturi pentru şi 36 de voturi contra.

 - Gabriel Avrămescu, prim-vicepreşedinte, cu 288 de voturi pentru şi 35 voturi contra

 - Gabriela Horga, vicepreşedinte Piaţă de Capital, cu 286 voturi pentru şi 37 voturi contra

 - Sorin Mititelu, vicepreşedinte Asigurări – Reasigurări, cu 287 voturi pentru şi 36 voturi contra

 - Daniel Armeanu, nou mandat de vicepreşedinte pentru Pensii Private, cu 287 de voturi pentru şi 36 de voturi contra

 - Jozsef Birtalan, un nou mandat de membru neexecutiv, cu 287 de voturi pentru şi 36 de voturi contra

 - Aura Socol, un nou mandat de membru neexecutiv, cu 286 de voturi pentru şi 37 contra

 - Ovidiu Wlassopol, un nou mandat de membru neexecutiv, cu 287 voturi pentru şi 36 de voturi contra.

Andrei Rizoiu, care a fost propunerea AUR, nu a întrunit toate voturile necesare în Comisiile de specialitate din Parlament.

Falimente pe bandă rulantă

Salariul șefului ASF este de circa 16.000 de euro pe lună. Fostul conducător al instituției a încasat, doar din salariu, potrivit declarației de avere, puțin sub 1.000.000 de lei pe an. 

Deși pe piața asigurărilor au existat câteva falimente răsunătoare în ultimii ani, cele mai recente fiind City Insurance și Euroins, la ASF, care are rol de supraveghere a pieței, se dau 16 salarii într-un an, în loc de 12. Unul dintre cele 4 salarii suplimentare este cel încasat de ziua ASF-ului.

ASF a consemnat, în 7 ani, falimentele a 4 lideri de piață RCA: Carpatica, Astra, City și Euroins.

Opoziția critică numirile. „PSD și PNL și-au împărțit cu cinism posturile de conducere de la ASF, numind în funcții persoane cu o pregătire precară în domeniu și care nu pot răspunde la întrebări simple din domeniul supravegherii domeniului asigurărilor sau pensiilor private. Ca penibilul să meargă până la capăt, votul pentru aceste numiri lipsite de substanță a trebuit să fie reluat pentru că un nume de pe buletinele de vot a fost scris greșit”, a transmis USR.