Guvernul albanez propune legalizarea jocurilor de noroc, chiar și online, dar cu reglementări deosebit de stricte.

Potrivit presei locale Exit News, oficialii albanezi au făcut o propunere de legalizare a jocurilor de noroc, inclusiv a jocurilor de noroc online. Conform legislației propuse, operatorii vor putea desfășura afaceri online numai după înregistrarea și obținerea unei licențe și vor trebui să accepte doar plăți electronice. Companiile vor trebui, de asemenea, să păstreze datele personale ale tuturor utilizatorilor înregistrați timp de cel puțin trei ani.

Nu este totul. Organizatorii activităților de jocuri de noroc nu vor putea accepta bani direct de la jucători, ci doar prin agenți financiari autorizați precum bănci de nivel al doilea, oficii poștale albaneze și instituții financiare autorizate de Banca Albaniei precum Western Union și Unionnet.

Garanție bancară de 1,5 milioane de euro

Pentru a funcționa, companiile vor trebui să ofere o garanție bancară de 1,5 milioane de euro într-un cont bancar dedicat, care nu trebuie să fie mai mică de 5% din totalul depozitelor efectuate de jucători în anul precedent, cu acces controlat de Ministerul Finanțelor Albanez.

În România, această garanție nu depășește 500.000 de euro.

Companiile vor trebui, de asemenea, să transfere 450.000 de euro într-un alt cont, pentru a acoperi obligațiile aferente statului. Casele de pariuri trebuie să aibă forma unei societăți pe acțiuni cu sediul permanent în Albania, iar acționarii nu pot avea antecedente penale.

În plus, proiectul propune crearea unui fond special care va primi 15% din impozitul pe profit plătit de operatori. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a sprijini proiecte de stat în domeniul sportului, culturii și tehnologiei informației.

Impozit de 15%

Cazinourile terestre vor trebui, de asemenea, să transfere 15% din impozitul pe venitul corporativ, precum și 0,4% din cifra de afaceri anuală, către acest fond. Loteria Națională va contribui cu 5,4% din veniturile sale anuale.

Agenția Națională pentru Societatea Informațională va revizui proiectul de lege, iar versiunea finală va fi adoptată prin hotărâre de guvern, abia după consultarea agenției.

Jocurile de noroc au fost interzise în Albania în ianuarie 2019, ceea ce a dus la închiderea a peste 1.000 de săli de jocuri de noroc din întreaga țară.

Unii operatori primiseră autorizații speciale pentru a continua să funcționeze și anterior a fost anunțat că țara va legaliza activitățile de jocuri de noroc de la 1 ianuarie 2023.