Congresmanul republican George Santos a fost exclus din Camera Reprezentaților a Statelor Unite ale Americii pe motiv că a risipit banii alegătorilor în cazinouri, magazine de lux și pe investiții frauduloase.

Camera a aprobat în mod covârșitor înlăturarea congresmanului republican George Santos, după ce un raport al Comitetului de Etică l-a acuzat că a cheltuit banii donați de alegători la jocuri de noroc, printre altele. 

Alungarea lui Santos, prezentată pe larg în presa americană, a fost aprobată cu 314 voturi pentru, inclusiv 104 dintre colegii săi din Partidul Republican, și 114 împotrivă, fiind prima expulzare care are loc în ultimii 20 de ani.

Doar alți cinci congresmeni au fost expulzați, în istoria Statelor Unite: trei în 1861, pentru că au luptat de partea confederaților în Războiul Civil, plus încă doi în 1980 și în 2002, ca urmare a faptului că au fost condamnați pentru corupție.

Avea „bube” și la CV

Santos este primul care a fost exclus fără o condamnare judecătorească și fără a fi acuzat de trădare. Dar raportul amplu al Comisiei a fost foarte detaliat, iar Santos, un congresman din New York aflat la prima sa legislatură, a creat deja controverse când s-a descoperit că biografia lui era plină de informații inventate.

Acum, îi revine guvernatorului New York-ului, Kathy Hochul, să convoace alegeri pentru locul vacant, în ceea ce ar putea fi o oportunitate pentru democrați de a reduce și așa subțiata majoritate republicană din Cameră.

Comentariile lui Hochul cu privire la cazul Santos au fost foarte dure. Vorbind la un post afiliat CNN, NY1, guvernatorul a spus: „Sunt fericit că a plecat. Când luați în considerare lipsa lui de etică și faptul că, știți, el nu a servit oamenii de la noi din stat, în special New York 3, unde locuiește.

A fost un lucru foarte rău pentru el și nu a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă pentru new-yorkezi. Am nevoie de oameni cu care pot lucra pentru New York, să aducă bani federali către statul nostru, pentru a crea locuri de muncă și oportunități”, Hochul considerând că „pur și simplu, George Santos a ocupat locul degeaba”.

Expulzarea este cea mai severă formă de pedeapsă împotriva unui legiuitor din Parlamentul SUA și necesită o majoritate calificată de două treimi din majoritate, pentru a fi aprobată.