Autorul Coloniştilor din Catan, Klaus Teuber, s-a stins recent, la vârsta de 70 de ani. Fost tehnician dentar, Teuber vânduse 40 de milioane de exemplare, dezvăluind că a dezvoltat jocul „pentru a evada”.
Născut în 1952, în Rai-Breitenbach, un orăşel aflat la o oră de mers cu maşina la sud de Frankfurt, Teuber a fost tehnician dentar în Darmstad, înainte de a revoluţiona jocul de societate.
„Nu îl va ucide pe Monopoly”
„Am avut multe probleme cu compania şi cu profesia mea”, a spus el pentru New Yorker, în 2014. A dezvoltat jocul în pivniţă, „acea peşteră subterană care apare în atâtea naraţiuni jucăuşe”.
În anii 1980, Teuber, o persoană „dragă, tăcută, jovială”, aşa cum îl descriu cunoscuţii, a dezvoltat şi publicat mai multe jocuri (primul, Barbarossa und die Rätselmeister, care datează din 1988), înainte de a ajunge la cel care avea să schimbe totul.
Era anul 1995 când a fost lansat The Settlers of Catan (Die Siedler von Catan). „Catan nu îl va ucide pe Monopoly”, declara Teuber, „dar sper să devină un clasic nepieritor alături de celălalt”.
„Jocul a devenit atât de cunoscut, încât în Silicon Valley se joacă des, înainte de întâlnirile de lucru”, scria Wall Street Journal în 2009.
În 1998 („când mi se părea că Catan mă poate hrăni pe mine şi pe familia mea”) a părăsit slujba de tehnician dentar şi a construit de-a lungul anilor un imperiu, „Lumea Catan”, şi o companie, Catan Gmbh., unde lucrează soţia sa, Claudia, şi fiii Guido şi Benjamin.
Până la moarte, game designerul s-a dedicat dezvoltării nenumăratelor expansiuni şi spin-off-uri, Catan a devenit acum şi un brand de sine stătător.
Cum se joacă
Conform wikipedia, „Coloniştii din Catan” este un joc de masă creat de Klaus Teuber şi publicat pentru prima oară în 1995 în Germania de către editura Franckh Kosmos (Kosmos), sub denumirea de Die Siedler von Catan.
Jucătorii îşi asumă rolul de colonişti, fiecare încearcă să construiască şi să dezvolte oraşele lor, în timp ce tranzacţionează şi acumulează resurse. Jucătorii sunt recoma fostcunoaşpensaţi cu puncte odată cu dezvoltarea propriilor oraşe. Primul care ajunge la un anumit număr de puncte este câştigătorul.
Coloniştii din Catan cunoaşte peste 35 de limbi. Coloniştii din Catan a fost numit „cel mai popular joc de masă al timpurilor noastre” de către publicația Washington Post.