În timp ce președintele Gabriel Gheorghe se plânge de „subțirimea” lotului de inspectori aflat în subordinea Direcției Generale de Supraveghere și Control (ONJN susține că are același număr de agenți ca și în 2013, anul înființării instituției), nici profesionalismul celor care aplică în prezent legea în numele autorității statului nu pare la un nivel corespunzător.

O mână de agenți ai Oficiului au participat acum câteva zile, împotriva restricțiilor impuse de statutul de funcționari publici, la un barbeque alături de un afacerist din domeniu pe care au ca obligație de serviciu să îl controleze.

Inspectorii Toni Cristian, Adi Popescu, Virgil Blându, Paul Ionescu și Constantin Grigoraș au petrecut cu foc la chermeza organizată de Sandu Ghețu cu ajutorul lui Toni Cristian, pe malul unui lac din Giurgiu.

Așadar, într-un alt cadru decât cele oficiale, o agenție Get's Bet sau un Club King, branduri controlate de afacerist și de familia lui.

După ce au alunecat pe panta euforiei, angajații statului s-au filmat între ei și s-au amenințat rânjind că imaginile vor deveni publice.

După acest picnic de toamnă, la câteva două zile distanță, sursele Playresponsibly dezvăluie că Ghețu mărșăluia prin ONJN pentru a verifica o posibilă sancțiune dată de inspectori pentru consum de alcool într-o locație parteneră.

Pedeapsă fatală pentru două companii rivale din domeniu, Black Star Slots și Pontwest. Ambelor le-a fost revocată licența de funcționare pentru alcool în agenție.

Ghețu este darnic de felul lui. I-a întreținut și anul trecut pe inspectori cu glumele lui de fost polițist.

Astfel de chermeze sunt frecvente și sunt tratate ca o normalitate de către oamenii Oficiului și de către respectivul operator.

Ce spun agenții

Playresponsibly a contactat 3 din cei 5 inspectori mângâiați de briza lacului, pentru a comenta cum se împacă discuțiile informale pe care le-au purtat în privat cu un agent economic cu statutul de funcționar public.

Doi dintre aceștia, Costi Grigoraș și Paul Ionescu, au bifat party-ul.

Costi Grigoraș s-a mărginit să ne direcționeze către șefii instituției: „Pentru asta, sunați conducerea, ca să vă dea detaliile astea. Eu nu pot să dau astfel de informații”.

Paul Ionescu nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase: „Nu știu despre ce imagini este vorba. N-am fost la niciun barbeque cu domnul Sandu Ghețu, eu am fost cu niște colegi de la muncă.

Nu vreau să comentez lucrurile astea, nu vă privesc.

Am fost cu unii dintre colegii mei. Noi ne-am plătit masa, cum adică cine a plătit? Întotdeauna când ieșim, ne plătim singuri. Nu știu dacă o fi trecut cineva p-acolo, habar n-am”.

În acest caz, Răzvan Perevosnic este cel mai nevinovat dintre toți, așa că s-a apărat de îndată: „Cred că mă confundați. N-am fost prezent. Uitați-vă cu atenție la imagini, mă confundați”.

Doar că nici el nu este curat ca lacrima.

Sursele noastre bagă mâna în foc că l-au văzut întâlnindu-se astă-vară, pe o terasă de la mare, cu Sandu Ghețu și cu Dragoș Bătrânu (n.r. - nașul său - fost inspector ONJN, acum la Antifraudă).

Tomescu: „Nu e deontologic”

Așa cum ne-a sfătuit unul dintre agenți, l-am întrebat despre situație și pe șeful inspectorilor, Valentin Tomescu, directorul general de la Control:

„N-am cunoștință de așa ceva. Sunteți dumneavoastră sigur? Chiar nu știu despre speță și n-aș vrea să vorbesc în necunoștință de cauză.

A fost organizată de către cine? De domnul Ghețu? Nu cunosc datele problemei.

Într-o astfel de speță este evident că depinde de situația în sine. Pot fi întâlniri la botez, la nunți, care nu sunt organizate de operator. 

Dar dacă vorbim aici de invitația unui organizator, atunci nu este deontologic. Vorbesc din punctul meu de vedere.

Eu nu am participat niciodată la astfel de întâlniri, nici nu am fost invitat.

Repet, trebuie să văd contextul actualei situații. Pemiteți-mi să fac și eu o investigație”.

„Sunt în incompatibilitate”

O sursă din lumea administrației publice a încadrat situația ingrată a inspectorilor: „Este prevăzută de lege ca fiind o situație de incompatibilitate.

Și, în funcție de natura serviciilor, în măsura în care inspectorii fac control la operator, este o infracțiune asimilată corupției.

În mod normal, ar trebui să și declare problema când li se dă acțiune de control la un operator de la care au avut beneficii.

Dar este și o chestie de moralitate. Iar dacă au fost în timpul programului, șeful lor, Valentin Tomescu, ar trebui să-i penalizeze”.

Actualii inspectori au fost școliți la locul de muncă.

În 2013, după desființarea Gărzii Financiare, angajații au fost redistribuiți pe la diverse instituții de stat, iar norocul unora s-a numit ONJN.

Contactat prin mesaj, afaceristul Sandu Ghețu n-a dorit să facă vreun comentariu în legătură cu misterioasa petrecere.

Articol la care a contribuit Daniel Conțescu