Dată pe mâna ONJN, instituție care oricum îi trimite pe jucători să-și caute dreptatea în instanță, Viva Games SRL, operator al platformelor www.vivabet.ro, www.luckyseven.ro, www.onecasino.ro, www.fortunapalace.ro și www.maxwin.ro, cu licență valabilă până pe 30 aprilie 2034, a trimis precizări cu privire la articolul Ce i-a răspuns ONJN unui jucător care a reclamat că Viva nu respectă contul unic, publicat de Playresponsibly:

„Viva Games SRL este un operator de jocuri de noroc licențiat, care respectă cu strictețe legislația română în vigoare și acordă o atenție deosebită protecției persoanelor vulnerabile și aplicării riguroase a normelor privind autoexcluderea și contul unic.

Misiunea noastră fiind un operator recent pe piața din România este să promovăm un model de afaceri care nu se bazează pe jucători vulnerabili, ci dimpotrivă, sprijină aplicarea completă și corectă a reglementărilor în materie de protecție a acestora.

Cadrul legal actual privind autoexcluderea – limitări sistemice

Este important de înțeles că legislația română distinge între două tipuri de autoexcludere:

Autoexcluderea reglementată prin OUG 77/2009, art. 15¹, care are în vedere protecția jucătorilor cu probleme de dependență. Deși intenția legiuitorului a fost aceea de a asigura protecție totală – atât în mediul fizic, cât și online – în practică, aplicabilitatea acestui articol se limitează exclusiv la locațiile fizice.

Autoexcluderea de pe platforma online, reglementată prin HG 111/2016, art. 129 și următoarele, reprezintă o restricționare la nivel de operator li nu operează erga omnes. Astfel, dacă un jucător se autoexclude de pe un site, acest lucru nu este valabil automat pentru toate celelalte platforme licențiate din România.

Aceasta nu este o deficiență de implementare din partea Viva Games, ci o limitare obiectivă a cadrului legislativ național, care necesită a fi îmbunătățit pentru claritate și predictibilitate cu celeritate. Mai mult, în prezent, la Senat se află în dezbatere propunerea legislativă L94/2025, care a fost amendată în cadrul Comisiei Juridice, în sensul clarificării art. 15, pentru a-i extinde aplicabilitatea și asupra mediului online. Acest demers legislativ reflectă, per a contrario, interpretarea actuală a Parlamentului potrivit căreia art. 15 nu este aplicabil, în forma sa actuală, spațiului online.

Poziția Viva Games cu privire la contul unic

Începând cu 13.03.2025, Viva Games a implementat în totalitate dispozițiile referitoare la autoexcludere, conform clarificărilor oferite de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) pe website.

Astfel, în cazul în care un jucător își exercită dreptul de autoexcludere folosind oricare dintre facilitățile platformei, accesul este restricționat pentru toate conturile deținute de acea persoană la nivelul întregii platforme Viva Games, în deplin acord cu cerințele legale. Însă această prevedere are ca obiect exclusiv autoexcluderea nu și opozabilitatea limitelor setate într-un domeniu pentru celelalte domenii. Viva Games a respectat întocmai dispozițiile legale în vigoare, asumându-și totodată responsabilitatea de a întreprinde toate demersurile necesare pentru garantarea unui mediu de joc sigur și responsabil pentru utilizatori.

În concluzie:
Viva Games este un operator responsabil, care acționează transparent și în conformitate cu legea. Compania susține actualizarea cadrului legislativ pentru o protecție reală și eficientă a jucătorilor”.

 

 

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.