Legea autoexcluderii de la jocuri de noroc terestre, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 28 noiembrie 2022, este în continuare fără cap și fără coadă, fiind lipsită de norme de aplicare.
Indicațiile care să traseze drumul de urmat ar trebui să vină de la Ministerul Finanțelor, în colaborare cu ONJN. De doi ani se așteaptă emiterea acestor norme.
Relativitatea lucrului concret
Acum, singura obligație din partea agenților economici este ca jucătorilor care intră în locațiile lor să li se ceară „buletinul”.
Actul de identitate trebuie imediat confruntat cu baza de date pe care o deține fiecare operator.
Dacă jucătorul apare în baza de date, ceea ce înseamnă că este fie exclus (decizie venită de la operator), fie autoexclus, nu poate fi lăsat să intre și să joace în agenție.
Marea lacună a legii autoexcluderii este că retragerea din joc este o noțiune complet relativă. Deși vorbim despre termene concrete asumate!
În acest moment există un formular-tip conceput de ONJN pentru autoexcludere și un formular GDPR pentru prelucrarea datelor (le prezentăm mai jos).
O simplă cerere te bagă înapoi în joc
Se presupune că autoexcluderea devine definitivă pentru perioada trecută în formular (6 luni, 1 an sau nedeterminată).
Legea însă nu interzice jucătorului să revină în perioada indicată pentru retragere și să se reintroducă voluntar în joc încă de a doua zi.
Sau poate chiar în aceeași zi!
Iar ONJN trebuie să i-o accepte ca fiind validă.
Hârtia de revenire poate fi anulată printr-o cerere în care clientul scrie că vrea să-i fie nesocotită decizia inițială și să fie lăsat să joace din nou.
În acest moment, tabelul cu autoexcluderi ar conține peste 10.000 de CNP-uri.
Nu sunt și tot atâtea persoane autoexcluse, întrucât unele CNP-uri sunt dublate sau chiar triplate (autoexcluderea jucătorului s-a făcut în mai multe săli distincte, la diferiți operatori).
Cifra le dă oricum frisoane operatorilor, care se tem că, în acest ritm, nu vor mai avea clienți.
Practic, nu e prevăzută nicăieri în lege interdicția de a nu putea reveni în orice moment asupra autoexcluderii.
Specialiștii consideră că e musai să fie impus un termen-limită în care să nu se poată reveni asupra deciziei (se discută de 30-45 de zile), pentru ca roadele luptei cu adicția să poată fi vizibile.
Radu a luat problema-n mână
Așa se face că, între timp, unii dintre jucători și-au anulat deja autoexcluderea și sunt „apți” de joc.
Cel are se ocupă la ONJN de tabelul cu autoexcluderi este directorul de cabinet al președintelui Gabriel Gheorghe, nou-venitul Cristian Eugen Radu.
Oficialului i s-a adus la cunoștință uriașa hibă și se discută despre introducerea în lege a obligativității de a fi respectate perioadele asumate.
Regula este valabilă și la online și vine din cutuma internațională.
Autoexcluderea, de exemplu, pentru 6 luni de la un operator virtual înseamnă că nu poți juca în perioada respectivă, mesaj afișat pe ecran la intrarea pe site.
Doar că nu toate casele de pariuri joacă după regulile pieței, acționând în detrimentul jucătorilor dependenți.
Cu o cerere făcută către companie și/sau o discuție cu un operator în care spui că ți-ai rezolvat problemele de adicție poți obține ștergerea din baza de date la anumiți operatori.