Suedia tratează cu maximă seriozitate problemele din propria ogradă a jocurilor de noroc. Țara nordică aplică legile cu asprimea necesară, îndeplinindu-și misiunea de protejare a jucătorilor, având la dispoziție nu doar muștruluieli inofensive, ci și penalități pecuniare pentru operatorii care nesocotesc regulamentele.

Autoritatea suedeză de jocuri de noroc (Spelinspektionen) a luat act de hotărârea Curții Administrative Supreme în cazurile care implică avertismente și sancțiuni conform legii jocurilor de noroc.

Tot a început pe 1 ianuarie 2019, când a intrat în vigoare un nou regulament privind jocurile de noroc. Regulamentul se bazează pe un sistem de licențiere în care cei care furnizează jocuri pe piața suedeză trebuie să aibă o licență.

Se pleacă de la 5.000 de coroane suedeze

Spelinspektionen – potrivit Curții Supreme – poate lua o serie de măsuri împotriva licențiaților care nu respectă regulile jocului. În cazul unei încălcări grave, licența este retrasă sau, dacă este suficient, se emite un avertisment.

Dacă a fost emis un avertisment către titularul licenței, Spelinspektionen poate decide, de asemenea, să perceapă și o amendă complementară. Amenda se va ridica la minimum 5.000 de coroane suedeze și de maximum 10% din cifra de afaceri a titularului de licență în exercițiul financiar imediat precedent.

În cazul observat de Curtea Supremă, o companie de jocuri de noroc a încălcat prevederile privind verificarea permanentă a jucătorilor autoexcluși în așa-numitul registru de auto-excludere al Autorității Suedeze pentru Jocurile de Noroc.

Curtea a informat că unul dintre obiectivele fundamentale ale reglementării activităților de jocuri de noroc este limitarea consecințelor negative ale jocurilor de noroc și că posibilitatea de auto-excludere a jucătorilor este o măsură importantă pentru atingerea acestui scop.

Deficiențele de control sunt, prin urmare, considerate punct de plecare pentru o încălcare gravă a regulamentului. Cu toate acestea, potrivit Curții, alegerea intervenției trebuie să se țină seama și de împrejurările cauzei individuale, atât cele atenuante, cât și cele agravante.

De ce au ales cifra de afaceri

În ceea ce privește chestiunea stabilirii cuantumului amenzii, Curtea Administrativă Supremă a clarificat că situația financiară, sub forma cifrei de afaceri, ar trebui să fie factorul care trebuie luat în considerare privind evaluarea.

Au fost luate în considerare principiile contabile general acceptate – în conformitate cu constatările Consiliului Suedez pentru Standarde de Contabilitate – cum ar fi deducerea câștigurilor răscumpărate din pariurile jucătorilor la calcularea vânzărilor nete.

Întrucât judecătorii de instanță inferioară nu au aplicat noțiunea de cifra de afaceri în modul în care a concluzionat Curtea Supremă Administrativă, cauza a fost retrimisă Inspectoratului pentru Jocuri de Noroc pentru reexaminare, în măsura în care a vizat sancțiunile fiscale.

Cum este la noi: cifre de afaceri mari, profituri nete mici

În România, o măsură precum cea din Suedia ar putea aduce mai multă curățenie pe piața jocurilor de noroc și i-ar obliga pe operatorii cărora le stă gândul la lucruri rele să caute să nu mai calce pe lângă lege.

În prezent, la noi, companiile care au codul CAEN specific jocurilor de noroc își ascund fără nicio jenă profitul. Deși au cifre de afaceri colosale, societățile prezintă bilanțuri pe minus, iar Statul are numai de pierdut.

Playresponsibly a prezentat cum stau lucrurile la una dintre firmele pe care rulează un operator important: austriecii de la Novomatic.

La o companie din acest lanț, în timp ce cifra de afaceri este de ordinul milioane de lei, profitul net a fost ani la râd negativ. Vorbim despre cazul Bet Master SRL, firma de pariuri sportive pe care miliardarului Johann Graf o rulează în România. (AICI, detalii).