Companiile ilegale de jocuri de noroc nu ar trebui să poată atrage oamenii spre dependență, iar criminalii nu ar trebui să poată câștiga bani din aranjarea meciurilor. Prin urmare, guvernul suedez a prezentat Parlamentului (Riksdag) un proiect de lege cu propuneri care vizează excluderea jucătorilor ilegali de pe piața suedeză a jocurilor de noroc și combaterea aranjării meciurilor.

„Prin aceste propuneri, Guvernul face pași importanți în activitatea de combatere a jocurilor de noroc ilegale și a aranjarea meciurilor, care este, printre altele, o sursă de venituri pentru crima organizată. Aceste propuneri ajută la crearea unei ordini mai bune pe piața jocurilor de noroc, la îmbunătățirea aplicării legii și la creșterea protecției consumatorilor suedezi”, a declarat ministrul de Finanțe, Niklas Wykman.

Cifrarea mare și rapidă a banilor în activitățile de gaming creează riscuri semnificative, este exploatată de operatorii ilegali și pentru manipularea evenimentelor sportive legate de pariuri, așa-numitul match fixing.

Atât autoritatea de jocuri de noroc (Spelinspektionen), cât și Trezoreria statului au spus că trebuie făcut mai mult pentru a combate jocurile de noroc ilegale. Scopul propunerilor pe care Guvernul le înaintează acum Riksdag-ului este de a reduce consecințele negative ale jocurilor de noroc și de a crea un nivel mai ridicat de siguranță în jocuri prin excluderea de pe piață a jucătorilor ilegali și prin combaterea aranjării meciurilor.

Guvernul propune, printre altele:


  • O oportunitate pentru Guvern de a decide ce furnizori de jocuri de noroc ar trebui să aibă posibilitatea de a furniza servicii de plată, pentru a crea un sistem mai eficient de blocare a plăților la jocurile de noroc fără licență;

  • O oportunitate pentru Spelinspektionen de a achiziționa servicii de jocuri online sub o identitate ascunsă, așa-numitele achiziții de testare, pentru a verifica dacă cerințele de licențiere ale Legii privind jocurile de noroc și interdicția de promovare sunt îndeplinite;

  • Mai multe oportunități pentru companiile de jocuri de noroc și federațiile sportive de a procesa date personale pentru a lupta împotriva aranjarea meciurilor;

  • O obligație pentru companiile de jocuri de noroc de a dezvălui autorității de poliție informațiile necesare unei anchete privind infracțiunile legate de jocurile de noroc.

Modificările sunt propuse să intre în vigoare la 1 iulie 2023.