Taxele mai mari la jocurile de noroc cresc riscul de dependență de jocuri de noroc, în loc să îl scadă. Acest lucru este confirmat de un studiu în limba engleză publicat de prestigiosul jurnal medico-științific The Lancet.
Pârghia fiscală, sau impozitarea, ca instrument de reducere a consumului a ceva care este considerat dăunător sănătății, nu este întotdeauna soluția potrivită. Se întâmplă adesea ca guvernele să folosească taxarea sporită, pentru a crește prețurile și pentru a reduce consumul și problemele de sănătate publică legate de consumul de tutun, alcool sau băuturi carbogazoase.
Creșterea taxelor înseamnă creștere pierderilor jucătorului
Ideea că o astfel de propunere ar putea funcționa și pentru jocurile de noroc, conform unui studiu de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, trece cu vederea faptul că este în mare parte pierderi excesive din jocuri de noroc, mai degrabă decât actul de joc în sine, pentru a produce daune legate de joc.
Taxele pentru jocuri de noroc pot afecta negativ pagubele legate de jocurile de noroc prin acest canal de pierderi crescute ale jucătorilor.
Guvernul Regatului Unit a impozitat câștigurile jucătorilor în trecut, în timp ce în România au primit un „spor”. Cu toate acestea, această taxă a crescut de fapt pierderile nete totale ale jucătorilor de noroc, deoarece eventualele câștiguri au fost reduse de incidența taxei.
Mai mult, această taxă a alimentat piața neagră, deoarece a oferit un element, prețul, la care operatorii ilegali puteau concura. Operatorii de jocuri de noroc fiscale – notează cercetarea prof. Philip W S Newall și a prof. Matthew J Rockloff - este o altă abordare similară.
Cu toate acestea, comercianții sunt stimulați de profiturile după impozitare. Orice creștere a taxelor, așadar, înseamnă că operatorul trebuie să crească pierderile jucătorului, și deci prejudiciul, doar pentru a menține un nivel constant al profitului.
O taxă inteligentă pe jocuri - adică pe profiturile operatorilor, care este mai mare pentru produsele cele mai dăunătoare - este probabil cea mai rezistentă. Cu toate acestea, orice taxă inteligentă necesită o cuantificare exactă a daunelor legate de jocuri, pentru a fi implementată în mod optim.
Taxa pe profit, soluția optimă
Cercetătorii în domeniul jocurilor de noroc pot fi de acord în general asupra produselor de jocuri de noroc cele mai dăunătoare, dar nu sunt în măsură să cuantifice cu exactitate aceste diferențe. În plus, guvernele pot fi prea dependente de veniturile din impozitele din jocurile de noroc.
Multe guverne au legalizat jocurile de noroc pentru a crește veniturile fiscale, mai degrabă decât pentru alte probleme sociale. Prin urmare, cercetarea sugerează că ar fi optimă o taxă pe profiturile din jocurile de noroc, dar una care să fie folosită pentru cercetare, educație și tratamentul jocurilor de noroc compulsive.
Studiul realizat de School of Psychological Science, Universitatea din Bristol, și publicat de The Lancet, se referă la o serie de cercetări publicate în ultimii ani.