Cântărețul Fedez a folosit metoda pentru a trata depresia, dar ludopatia este, de asemenea, vizată. Activitatea creierului, care, pe lângă guvernarea mișcărilor corpului, reglează și dorințele și comportamentele, este electrică. O metodă utilă în diverse domenii terapeutice, stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS), acționează asupra activității electrice a cortexului cerebral. Acest tratament constă, de fapt, în transmiterea energiei magnetice care trece prin țesuturile sistemului nervos central, ajutând la refacerea funcționalității acestuia.
În rTMS, administrarea impulsurilor are loc prin intermediul unui fel de bobină, a cărei formă seamănă cu cea a unui „8” și care este plasată pe cap. În funcție de tulburarea pe care o are de tratat, stimularea poate fi excitantă sau inhibitorie, astfel încât să crească sau să încetinească activitatea unor zone specifice ale cortexului cerebral.
„Pentru a modula tratamentul în funcție de nevoile persoanei individuale, identificând zonele creierului asupra cărora să acționeze și intensitatea impulsurilor, este esențială o evaluare aprofundată a subiectului, care se bazează pe neuronavigație, adică pe imagini ale creierului acelui pacient”, explică profesorul Stefano Pallanti, fondator al Institutului de Neuroscience din Florența și director al Centrului de Neuroscience Sănătății al Clinicii de Wellness Zucchi din Monza.
rTMS are efecte metabolice și, sesiune după sesiune, favorizează producerea unor neurotransmițători și stimulează factorii de creștere a creierului, îmbunătățind astfel funcționalitatea circuitelor cerebrale. În plus, reduce inflamația.
În funcție de tulburare, rTMS reactivează sau inhibă anumite zone ale creierului. Există multe boli care pot fi tratate cu rTMS. Poate fi folosit, așa cum a făcut Fedez, în cazuri de depresie, dar și în prezența tulburărilor obsesiv-compulsive, inclusiv tricotilomania (adică obsesia care duce la smulgerea părului și a părului), unele tulburări de alimentație, inclusiv tulburare bipolară, unele dimensiuni ale tulburării spectrului autist, durere cronică, ca în cazul fibromialgiei și migrenelor, și dependențe.
În plus, rTMS ajută la încetinirea declinului cognitiv și este utilizat în procesul de reabilitare după un accident vascular cerebral. În caz de depresie, acest tip de tratament poate fi folosit atunci când medicamentele și psihoterapia nu dau rezultatele dorite.
„Această tulburare se caracterizează prin activitate excesivă în emisfera stângă a creierului și activitate redusă în emisfera dreaptă. Protocolul de bază, care are ca scop readucerea în echilibru a activității celor două emisfere, acționând asupra circuitelor de recompensă, include 30 de ședințe (5 pe săptămână) a câte o jumătate de oră. Cu toate acestea, sunt posibile și abordări mai direcționate, care presupun mai multe ședințe pe zi, dar mai scurte și o stimulare mai intensă. Astfel beneficiile tratamentului se manifestă mai devreme”, subliniază profesorul Pallanti.
Chiar și atunci când sunteți supus rTMS, este indicat să continuați procesul psihoterapeutic și să luați medicamentele, eventual în doze reduse.
Dependența nu sunt doar cele față de substanțe precum cocaina, nicotină și alcool, ci și cele comportamentale, precum dependența de jocuri de noroc, pentru care rTMS este eficient. Ceea ce distinge acest tip de tulburare sunt mai presus de toate două deficite: cel al satisfacției și cel al controlului inhibitor.
„Cu rTMS, nu doar zonele creierului care reglează căutarea răsplatei sunt întărite, reducând dorința de a juca de noroc, ci și frânele inhibitorii, favorizând recuperarea autocontrolului. Datorită tendinței lor pentru provocări și perfecționism, campionii sunt mai expuși riscului de dependență de jocuri de noroc. Ceea ce îi determină să parieze nu este lăcomia pentru bani, ci atracția către incertitudine, „provocarea”.
Într-un studiu tocmai publicat se arătă că, pentru cei care suferă de dependență de jocuri de noroc, 10 până la 15 ședințe sunt suficiente pentru a obține beneficii. Uneori aceste sesiuni trebuie integrate cu terapii psihologice sau chiar farmacologice”, spune profesorul Pallanti.
Tratamentele rTMS, care au și efecte pozitive asupra concentrării, atenției și, mai general, performanței, nu provoacă durere și doar nu sunt recomandate celor cu stimulatoare cardiace, implanturi cerebrale și celor care suferă de anumite forme de epilepsie.