Organismul de reglementare spaniol privind jocurile de noroc (DGOJ, varianta iberică a ONJN) a anunțat o rezoluție în care sunt enumerate proiectele eligibile pentru a primi finanțare pentru cercetarea tulburărilor legate de jocurile de noroc. Suma totală pusă la bătaie este de 1.319.249,21 milioane de euro.
Dirección general de ordenación del gaming (DGOJ) a publicat pe 2 noiembrie propunerea de rezoluție care enumeră subiecții pentru care se propune acordarea de concesii pentru desfășurarea activităților de cercetare privind tulburările de joc în 2023.
Conform site-ului organului de reglementare, procedura a început cu un apel al Ministerului Consumatorilor din data de 13 aprilie 2023, prin care au fost în total 37 de proiecte din universități, instituții de sănătate, centre de cercetare-dezvoltare sau entități non-profit.
Odată cu evaluarea de către comisie a proiectelor științifice, pe baza rapoartelor Agenției de Stat pentru Cercetare, 26 de proiecte au fost considerate eligibile pentru a primi finanțare în valoare totală de 1.319.249,21 milioane de euro.
Ei către universități, noi către operatori
O astfel de finanțare vizează realizarea unor studii de cercetare privind tulburările care decurg din jocurile de noroc, cu prevenirea efectelor care derivă din astfel de tulburări sau a riscurilor aferente.
Concesiunea acestuia se desfășoară pe bază de concurență, iar perioada de execuție a proiectelor beneficiare va fi prelungită până la 30 iunie 2024.
Metoda folosită de spanioli nu seamănă deloc cu modul în care ONJN vrea să facă prevenție. Oficiul vrea să dreneze banii pentru Joc Responsabil în buzunare privat (cazul Augustin Viziru), în loc să apeleze la instituții cu expertiză. Spaniolii apelează la știință, la noi încă merge ca uns sistemul PCR (Pile-Cunoștințe-Relații).
Socialogul Gelu Duminică povestea într-un interviu acordat Playresponsibly că ONJN este așteptată să abordeze Uniersitatea București, pentru a pune la lucru diverse catedre ce pot ajuta misiunea.
Până acum, instituția cu sediul pe Calea Victoriei numărul 9 n-a mișcat un deget, iar semnele date au fost că banii pentru prevenție vor merge tot către operatori, prin asociațiile pe care le finanțează.