Mai multe inițiative pentru protecția persoanelor dependente de jocuri de noroc au ajuns pe masa Senatului și Guvernul României, instituții care și le-au asumat și le-au redirecționat către ONJN.

Cristian Vîlcu, fost dependent de jocuri de noroc și care susține că are de recuperat sume importantede bani de la companii precum Crowd, Avento și GetsBet - cu care se judecă în instanță, a primit în urmă șapte zile confirmarea oficială că propunerea sa a fost luat în calcul și va fi implementată.

Planul de acțiune privind protecția persoanelor vulnerabile a fost analizat și sprijinit de trei instituții-cheie ale statului român: Senatul României, Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor (ANPCDDA) și Secretariatul General al Guvernului (SGG).

sgg.jpg
sgg.jpg

senat.jpg
senat.jpg

Strategia propusă de Cristian Vîlcu este structurată pe opt axe prioritare, fiind inspirată din bune practici europene.

Printre cele mai importante:

  • • Pauză obligatorie la fiecare 60 de minute de joc;
    • Interzicerea funcției de autoplay;
    • Limitarea depunerilor lunare;
    • Implementarea unui „buton de panică” vizibil, non-stop;
    • Interzicerea accesului la jocuri demo fără verificare completă de identitate și vârstă.

Comisia pentru comunicații din Senat consideră propunerile „rezonabile, fezabile și aliniate la bune practici europene” și a solicitat ONJN inițierea unui pachet legislativ de modificări și completări urgente.

ANPCDDA salută inițiativa și propune un parteneriat activ cu autorul planului pentru prevenirea și combaterea adicțiilor.

Guvernul României, prin Direcția de Relații Publice, a transmis oficial documentul către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), cu solicitarea de a lua măsurile legale care se impun.

Acestea nu sunt singurele răspunsuri pe care Vîlcu le-a primit, fiind și coordonatorul unui grup de lucru care are ca scop înaintarea unor propuneri de modificare legislativă în acest sens.

„Sunt bucuros că vocea unei persoane care a trecut prin infernul dependenței a ajuns să fie ascultată la cel mai înalt nivel. Nu este o luptă pentru trecutul meu, ci pentru viitorul altora”, a declarat Cristian Vîlcu.

Acest demers deschide calea unei reforme reale în domeniul jocurilor de noroc online din România, centrate pe protecția consumatorilor și pe responsabilitate socială.

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.