Audierea Comisiei pentru Sport a Senatului brazilian cu privire la noua lege a pariurilor sportive a fost programată pentru ieri, 23 octombrie. Vorbitorul, fostul fotbalist Romario, a subliniat lupta împotriva aranjarea meciurilor. Comisia pentru Sport a Senatului brazilian (CEsp) a aprobat, de fapt, cererea de convocare a unei audieri publice pentru 23 octombrie.

Raportul a fost prezentat de raportorul proiectului de lege 3.626/23 în CEsp, senatorul Romário (PL-RJ), care este și vicepreședintele Senatului, în care a acceptat amendamentele 14-U, 48-U și 61 și a respins celelalte propuneri prezentate de parlamentari.

Parlamentatul Romário de Souza Faria, 59 de ani, este unul și același fost mare fotbalist al Braziliei, campion mondial în 1994.

„Adoptarea proiectului de lege are un mare potențial de a crește colectarea taxelor, de a organiza piața de pariuri cu cote fixe, de a permite supravegherea, acțiuni de stopare a manipulării rezultatelor, garantarea drepturilor consumatorilor și reglementarea răspândirii publicității și propagandei”, precizează senatorul.

Amendamentele 14-U și 48-U, prezentate de senatorul Soraya Thronicke și, respectiv, senatorul Nelsinho Trad, se referă la durata concesiunilor fixe. Același lucru va continua să fie limitat la maximum 30 de milioane de reali brazilian (echivalent cu aproximativ 5,6 milioane de euro), dar va permite persoanei juridice să exploateze până la două mărci înregistrate pe canalele sale electronice, printr-un act de autorizare, și timp de cinci ani. 

Amendamentul 61, prezentat de senatorul Jorge Kajuru, se referă la comunicarea, publicitatea și marketingul agențiilor de pariuri. Acestea vor fi adaptate reglementărilor Ministerului de Finanțe și vor căuta să încurajeze autoreglementarea, precum și să se asigure că sunt destinate publicului adult și să evite contactul cu copiii și cu adolescenții.

Romário însuși și-a prezentat amendamentele, dintre care unul vizează redistribuirea alocației fondurilor din pariurile sportive. Vorbitorul a majorat suma de la 6,63%, în proiectul de lege adoptat de Parlament, la 6,68% pentru zona de sport.

Fostul fotbalist a prezentat și o propunere de prevenire și stopare a aranjarea meciurilor în fotbal prin interzicerea pariurilor pe evenimente izolate ale meciurilor, precum cornere, aruncări de la margine și cartonașe roșii și galbene.

„Pentru a reduce manipularea rezultatelor, pariurile pe evenimente izolate care au loc în timpul evenimentului sportiv sunt interzise în fotbal. În fotbal, cornerele, cartonașele roșii și galbenele sunt considerate evenimente izolate", subliniază Romário.

Un fost mare fotbalist brazilian, Ronaldinho, are o casă de pariuri (AICI, detalii).