La podcastul lui Radu Tibulcă, actorul Cosmin Natanticu (născut pe 15 iunie 1980, la Petroșani) recunoștea în 2023 că a fost dependent de jocuri de noroc. Mai exact, de cazinouri și de păcănele.
Cu toate astea, vedeta postului Antena 1 a acceptat să intre de câteva zile în echipa de promovare a operatorului de pariuri Unibet, care are și jocuri de cazinou în ofertă.
În trecut, Natanticu a avut o experiență cu o altă casă de pariuri, Betano, căreia i-a făcut reclamă pe durata Cupei Mondiale de fotbal 2022.
Unibet, brand al companiei Kindred, se folosește din plin de trecutul lui Natanticu, promovând mesajul potrivit căruia sfaturile vin de la un „jucător”. Practic, îi „fructifică” trecutul de dependent!
Este suprimat intenționat termenul „influenceri”, tăiat cu o linie pe cartoanele publicitare, o ironie la metoda de promovare folosită de case de pariuri concurente (cele care folosesc vedete precum Dumitrescu, Răducioiu, Marica, Mutu, Dan Petrescu, Serghei Mizil și alții).
În interviul dat la podcast, Natanticu admite nu o dată dependența de jocuri și povestește că atunci când mergea la cazinou mințea că se duce la birou.
Reclama de acum contrastează cu credințele trecute ale actorului. El afirma în interviu că a avut norocul să nu-și fi instalat păcănele pe telefon, astfel că s-a putut vindeca mai ușor de viciu.
Însă Unibet tocmai asta este este: un operator exclusiv online, care mizează pe aplicația virtuală, neavând nicio agenție de pariuri terestră!
Natanticu, dependent asumat, constanta acum un an că reclamele la pariuri și la jocuri de noroc sunt foarte agresive.
În mod normal, un fost dependent ar trebui ținut departe de tentații (chiar actorul spune că „de vreo 5 ani, eu când trec pe lângă un cazinou de păcănele mi se întoarce stomacul pe dos”).
Însă, cumva, în mod cert cu acordul lui, Unibet reușește să „bage” din nou în joc un dependent auto-declarat!
Declarațiile lui Natanticu, în format scris și video (de la minutul 56):
„N-am văzut pe cineva că s-a distrus că a pariat pe meciuri! La păcănele și la cazinou te fură mai ușor!
Și eu am fost jucător de păcănele și de jocuri de noroc. Am fost adicted și eu.
Am și eu niște povești. Nu vreau să-l imit pe Alex Bogdan (n.r. - actorul a mărturisit că a pierdut 150.000 de euro la cazinou). Nu eram la nivelul ăla.
Nu am jucat niciodată pe telefon. Nu mi-am pus pe telefon păcănele. Acolo mi se pare că acolo te fură mai tare decât... Ne te fură ideea, te fură patronul!
La păcănele pe telefon e mai ușor să pierzi decât într-o sală de de jocuri de noroc. Că n-ai niciun control...
Eram și eu jucător adicted, eram acasă noaptea, eram haiduc, nu aveam o relație. Apăream la televizor...
Și era marțea, pe la 10 seara, 11, că vinerea, sâmbătă te duceai la club, te îmbătai. Nu aveam eu bani mulți.
Și jocurile astea de noroc sunt ca ciupercile după ploaie. Nu există un cartier în care să nu găsești la parterul unui bloc cel puțin 5-6 de-astea de păcănele.
Iau 500 de lei la mine și eram... Jucam destul de des. Eu care... Cum m-am apucat? Eram la taxi driver, venit de la Petroșani. Nu suportam păcănelele, se purta bingo, era în vogă.
Mi se părea o prostie, iar aparatele, îmi venea să vom când le vedeam! Făceam mișto, vezi să nu te curentezi, că erau în priză!
Stăteam la taxi driver la Universitatea, la Springtime, la statui. Era un cazinou acolo. Varză cu Măxineanu, taximetriști de meserie, ei când făceau un ban, hai la cazinou.
Eu nu fusesem niciodată în cazinou. Asta era în 2004. Ne-am băgat acolo, cu 50 de lei. Am pus pe numerele mele norocoase și am câștigat...(bate în lemn)... De-aia zic că acolo e băgat necuratu'!
Norocul începătorului. Din 50 de lei am făcut 300 de lei. Hai să mai mergem. N-am câștigat, dar m-a prins, îmi plăcea că era live. Eram cu dealeri, mâncai gratis, beai gratis.
La un moment dat, am renunțat. Îmi era rușine de oamenii ăia, care mă vedeau că mă duc să mănânc și să beau. De-astea de studenți.
Îi vedeau pe oamenii ăștia care se enervau. Am văzut persoane cunoascute, le înjurau pe alea, le spurcau, ceva rău de tot. Am zis, prietene, nu e de mine aici!
Mă duceam, agătam câte o dilăriță (n.r. – crupieră). Ne mai dădeau, îți dădea zona, era ciuguleală, luai 300 de lei și plecai.
Când te prinde, dai și de bani... Am renunțat, că nu aveam bani de cazinou. Nu era că aveam bani mulți. Din puținul pe care-l aveam, să-l dau la cazinou?
Te fură! Un coleg foarte bun, de la Serviciul Român de Comedie, am mers cu el. Nu înțeleagm nimic, rațe, biluțe, căpșunele, șeptari... Mi-a explicat el. Iar zic că necuratu'!
A început de m-a prins. Doi ani mergeam regulat. Ieșeam și făceam socoteala, îmi luam o mașină de spălat (n.r. - se referă la banii pierduți). Un 20-30 de milioane mai pierdeam. Nu mergeam cu bani mulți la noi.
Pierdeam niște ore acolo. Să spun cum am renunțat. Relația m-a făcut să renunț. Îmi era rușine să-i zic lui Lizi (n.r. - soția Eliza Natanticu).
Le spuneam cazinourilor birou. Mergeam și pierdeam 500, 700, 1.000 de lei, veneam pachet de nervi acasă. Pierzi 500 de lei și începe urmărirea recuperării banilor pierduți.
Ne blestemam, să nu mai mergem niciodată! Ajungeam acasă pachet de nervi, absent și nervos și Lizi nu înțelegea ce e cu mine. Credeam că am pe altcineva!
Am semnat un nou contract la PRO TV, scria acolo că n-ai voie să te duci la cazinouri, la jocuri de noroc, că plătești 100.000 de euro amendă, că ești imaginea televiziunii...
Într-o noapte, într-un exces de sinceritate, i-am zis lui Lizi: uite, nu mă duc la birou... Mi-a zis: nu cred că ești atât de prost!
Nu plecam noaptea, plecam pe zi, de la 3 la 6. Nu am pierdut mii de euro o dată, dar de 3 ori pe săptămână, poate pierdeam 15 milioane sau 1.000 de euro într-o săptămână.
Din momentul când i-am zis și n-am mai făcut un lucru ascuns, am realizat și asta cu contractul, am realizat că folosind banii ăștia mergeam în vacanță. M-a făcut să înețeleg, și eu realizam că e ceva rău...
De vreo 5 ani, eu când trec pe lângă un cazinou de păcănele mi se întoarce stomacul pe dos.
Am reușit să scap de această adicție, cu ajutorul lui Lizi și faptul că nu mai e ceva ascuns. Se și fuma înăuntru atunci, mă distrugeam.
Nu eram în zona lui Alex (n.r. - Bogdan). Ne-am întâlnit. Alex avea aparatul lui! El juca la mall Vitan, ne-am întâlnit. Băga foarte mulți bani. Eu jucam pe mize mici. El juca pe 300, eu – pe 90. Ziceam către mine: tu ești om?
Confesiunea lui Alex Bogdan
Un taximetrist mi-a zis așa: băi, Natanticu, ce cauți tu aici? Până să mă combin cu Lizi... Tu ești ca noi? Du-te, fă-ți o relație și o să vezi că nu mai vii aici. Mi-am zis: am o responsabilitate, mințeam, până când i-am zis lui Lizi.
Când am discutat, s-a rupt tot! Nu eram căsătoriți!
N-am jucat sume, nu sute de mii de euro. Sunt mii de euro. Niciodată nu ești pe plus la cazinou, dar am venit acasă cu 80 de milioane...
Datorii n-am avut niciodată. Puteam să pierd 1000-1500 de lei, dar nu mergeam cu bani mulți la mine.
Am asta cu conștientizarea banilor, n-am fost un om bogat, nu provin dintr-o familie înstărită. Ziceam: sor-mea lucrează o lună pentru 2.000 de lei, cât era salariul minim, iar eu îi pierdeam într-o zi.
Singur nu plecam niciodată. Vorbesc despre perioada când eram cu Lizi.
A avut o reală problemă, n-am avut pierderi mari. Ce, reclama m-a făcut să mă duc acolo? Cred că anturajul! Tu nu pleci singur de acasă pornind de la reclame. Toate poveștile pe care le știu au fost din cauza anturajului.
(referitor la reclame) E posibil, nu zic că... E posibil să te influețeze, ia să bag și eu 300 de lei! Nu am instalat pe telefon jocurile de cazinou. Ăsta a fost norocul meu!
Am pe telefon joc cu biluțe în gol, nu câștig nimic. Am o prietenă care mă sună noaptea să îi dau 40 de lei, să se joace... Asta a apărut cu pandemia. Au apărut cazinourile online.
(referitor la reclame) Dacă îți promite 100 de spinuri gratuite, te prinde, creierul elimină dopamină și e ideea că vrei să câștigi.
Nicu Constantin spunea la emisiunea Eugeniei Vodă, la Profesioniștii, că singurul mod în care poți să câștigi la cazinou este să fie al tău.
Nu este despre câștig, ci despre adicție. Nu e să faci bani, ci să satisfaci o chestie a creierului.
(despre reclame) Chestia este foarte agresivă”.