ULIS, United Lotteries for Integrity in Sports, a publicat Raportul anual de monitorizare pe 2023. Numărul de reclamații a crescut semnificativ în anul trecut.

Cele mai importante puncte din raportul de 36 de pagini:

✅ Anul trecut, ULIS a emis un total de 755 de alerte;
✅ Au fost monitorizate 22.000 de meciuri în plus față de 2022;
✅ Meciurile cu alertă roșie (322) reprezintă 0,08% din totalul meciurilor monitorizate;
✅ Meciurile amicale de club au primit cel mai mare număr de alerte roșii pe categorie;
✅ Fotbalul reprezintă 81% din alerte;
✅ Europa devine continentul cu cel mai mare procent din totalul alertelor (49%).

În 2023, ULIS a emis cu 24% mai multe alerte decât în ​​2022 (de la 611 la 755). În special, a existat o creștere a alertelor roșii, ceea ce a indicat o probabilitate mare ca întâlnirile să fie manipulate.

Deși numărul alertelor roșii a crescut de la 142 la 322 în 2023, aceasta reprezintă doar 0,08% din totalul întâlnirilor monitorizate. Meciurile amicale ale clubului au primit cel mai mare număr de alerte pe categorie.

Au fost monitorizate peste 400.000 de meciuri, cu un număr total de 3.500 de competiții.

ULIS clasifică toate competițiile monitorizate în 5 categorii: primul nivel, al doilea nivel, al treilea nivel sau inferior, amicale de club și competiții de tineret. În medie, două din 1000 de meciuri amicale de club au fost foarte suspecte. Al doilea și al treilea nivel sau mai jos combinate au reprezentat aproape 70% din alertele roșii.

Mai mulți factori explică sporirea gradului de detectare a meciurilor extrem de suspecte. În primul rând, ULIS a monitorizat încă 22.000 de loturi în 2023 decât în ​​2022. În plus, asociația a sporit investițiile în resurse pentru monitorizarea, detectarea și raportarea evenimentelor suspecte.

Dezvoltarea continuă a colaborării în cadrul rețelei ULIS poate să fi jucat, de asemenea, un rol în creșterea alertelor generale, inclusiv a alertelor roșii. În plus, nu poate fi exclus că ar putea exista o creștere a încercărilor organizațiilor criminale de a manipula mai multe meciuri.

Cine este ULIS

Loteriilele Unite pentru Integritate în Ssport (ULIS) este o companie internațională asociație nonprofit de stat loterie, cu sediul în Lausanne, Elveţia. ULIS susține misiunea de a asigura integritatea și combaterea criminalității în sport.

ULIS oferă un ecosistem complet de prevenire (educație, formare, networking) și servicii de intervenție (monitorizare, detectare, raportare, părțile interesate și de aplicare a legii
colaborare).

Parteneriate de integritate, acorduri și cooperare internă:

• ULIS este o organizație de integritate privind pariurile care are acorduri operaționale cu mai multe organizații sportive internaționale și agenții de aplicare a legii, cum ar fi UEFA, FIFA, CIO, INTERPOL și EUROPOL.