Liberala Alina Ghorghiu a anunțat astăzi că pe ordinea de zi a Comisiei Juridice și a Comisiei de Cultură va intra mâine, marți - 28 februarie, un proiect legislativ care, miercuri, ar trebui să ajungă la vot pe ordinea de zi a Senatului, urmând ca apoi să fie depus pe masa Camerei Deputaților.

UPDATE 28 FEBRUARIE

Cele două amendamente ale PNL au fost completate astăzi cu unul al UDMR:

Tot azi, UDMR a introdus un amendament care a fost votat și prevede că: „Se interzice orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc prezentate sau recomandate de personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive, ori de alte persoane, care datorită celebrității lor pot încuraja activitățile de jocuri de noroc și pariuri sportive”.

Dacă acest amendament rămâne și în forma finală a legii, personalități precum Ilie Dumitrescu, Ciprian Marica, Bogdan Stelea, Gică Craioveanu,

Florin Răducioiu, Helmuth Duckadam sau Anamaria Popescu ar trebui să renunțe la contractele de imagine pe care le au acum cu diverși bookmakeri. Lor li s-ar adăuga și vedete din showbiz, implicate în același tip de promovare.

Noua formă a legii prevedea, potrivit PNL:

  • Reclamele la jocurile de noroc și casele de pariuri sunt permise în audio-vizual în intervalul 23.00 – 06.00
  • Reclamele în spațiul outdoor să nu fie mai mari de 30 mp, iar pe ele să nu apară premiile oferite de casele de pariuri și jocuri de noroc

///////////////////////

ȘTIREA INIȚIALĂ, 27 FEBRUARIE

„La jocurile de noroc, prevenția este foarte importantă. Legislația trebuie să fie mult mai restrictivă și mult mai adaptată la nevoie de protejare, mai ales a tinerilor. Am depus încă de săptămâna trecută amendamente, există un sprijin din partea societății civile, de interzicere a reclamelor. Sunt două amendamente depuse la comisii.

N-am să ascund gunoiul sub preș. Aceste jocuri nu țin cont de vârstă, de statut social. De dimineață am fost vizitată de peste 100 copii de clasa a VI-a, de 12 ani din Giurgiu. La întrebarea dacă au pierdut bani la jocuri de noroc sau au auzit despre cineva care a pierdut, a fost un Da generalizat. Copii sunt 18 ani, deși legea le interzice...

Organizația Mondială a Sănătății a introdus dependența jocurilor de noroc în categoria bolilor psihice destul de grave”.

”Senatul va discuta despre următoareale amendamente:

@ se interzice comunicarea comercială audio-vizuală, în intervalul 6-23, a operatorilor fără licență (n.r. - corect era „cu” licență, deoarece aceia fără licență oricum nu au voie să facă reclamă, fiind ilegali pe piață), fiind permise doar inserturi grafice atașate de mesajul Joacă Responsabil. Nu se interzice total, fiindcă încurajăm evaziunea. În intervalul 23-6, nu se aplică măsura, cu două condiții: să fie însoțită de mesaj, iar a doua să nu fie susceptibile de a încuraja minorii să participe la jocuri.

@ va exista o restricție, un amendament pentru limitatea dimensiunilor la 30 m pătrați a mash-urilor, să nu promoveze premii materiale și premii în bani care „vrăjesc” publicul tânăr.

Îmi doresc să ajungă repede în Senat, apoi la Camera Deputaților”, a mai zis Gorghiu.

„Voi face o corespondență cu Oficiul Jocurilor de Noroc, care a decis să nu respecte legea permițând operatorilor să folosească declarații pe propria răspundere. Trebuie să revenim la acele registre la intrarea în săli”, a mai spus Gorghiu.

">