Începând cu 01.07.2022, Autoritatea Germană pentru Jocurile de Noroc din Länder (GGL) și-a asumat responsabilitatea pentru combaterea jocurilor de noroc transfrontaliere ilegale pe internet și pentru a le face publice. Anterior, Oficiul Administrației de Stat din Saxonia-Anhalt (LVwA) administra această sarcină, pentru o perioadă, în numele GGL, de la 01.07.2021 până la 30.06.2022.

Printre altele, acest lucru a influențat și campaniile publicitare ale așa-numitelor streameri/YouTuberi. În acest sens, LVwA a întreprins atât acțiuni administrative, cât și penale împotriva unui cunoscut YouTuber/streamer.

În primăvara anului 2022, au fost depuse acuzații penale la Parchetul din Berlin atât pentru publicitate pentru jocurile de noroc publice neautorizate (§ 284 Abs. 4 StGB), cât și pentru participarea la jocurile de noroc publice neautorizate (§ 285 StGB).

A participat de 51 de ori într-un an la jocuri ilegale

YouTuber/streamerul, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost deja informat în toamna anului 2021 cu privire la răspunderea penală pentru acțiunile și încălcările sale ale Tratatului de Stat privind jocurile de noroc din 2021 (§ 5 alin. 7 GlüStV 2021), dar nu a oprit activitățile de publicitate neautorizate. Parchetul din Berlin a acționat în consecință, așa cum este descris într-un comunicatul de presă:

Deși Oficiul Administrației de Stat din Saxonia-Anhalt a atras atenția asupra faptului că promovarea jocurilor de noroc ilegale înseamnă săvârșirea de fapte criminale, un YouTuber a participat în 2021 de cel puțin 51 de ori la jocuri de noroc ilegale în cazinourile online din octombrie până în mai 2022 și de cel puțin 37 de ori le-a făcut reclamă de 37 de ori pe canalele pe care le gestionează. La solicitarea Parchetului, Judecătoria Tiergarten a emis ordin de condamnare împotriva sa.

Amenda totală pentru cele 51 de acte de participare la jocurile de noroc publice, dintre care 37 coroborate cu publicitatea pentru jocurile de noroc publice, se ridică la un total de 120 de tarife zilnice. Instanța a stabilit însă tariful zilnic la 4.000 de euro, conform cererii.

La baza acestui lucru au stat declarațiile acuzatului, care a acționat și ca ambasador al mărcii pentru un târg erotic în 2022, despre valoarea veniturilor sale din rețelele de socializare, unde s-a făcut o reducere în favoarea sa. Cu toate acestea, amenda totală se ridică la 480.000 de euro.