Pe 1 martie a început în Olanda programul de cercetare ZonMw, pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc.

Grantul este deschis cercetătorilor care sunt implicați în prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc și a problemelor legate de dependența de jocuri de noroc.

Programul de cercetare ZonMw consumă Fondul de prevenire înființat ca urmare a Legii privind jocurile de noroc la distanță.

Cercetătorii pot aplica până pe 5 mai. pentru a fi eligibili privind finanțarea. Condițiile pot fi găsit pe site-ul ZonMw: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/doorbraakronde-preventie-van-kansspelverslaving.

Legea privind jocurile de noroc de la distanță (KOA) reglementează jocurile de noroc online în Țările de Jos/Olanda și întărește cerințele în domeniul prevenirii dependenței de jocurile de noroc online și offline (terestru).

Legea a dat naștere Fondului de prevenire a dependenței, care este administrat de Autoritatea pentru Jocuri de Noroc (KSA).

ONJN nu face nimic

Unul dintre obiectivele fondului este de a finanța cercetarea în prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc.

Autoritatea pentru jocuri de noroc a cerut ZonMw să dezvolte un program de cercetare privind prevenirea și tratamentul dependenței de jocuri de noroc.

În acest scop, Institutul Trimbos a cartografiat mai întâi cunoștințele deja disponibile, apoi a dezvoltat o agendă de cercetare.

Un grup de experți independenți a formulat o opinie cu privire la subiectele de pe agenda de cercetare care ar trebui abordate cu prioritate.

Misiunea programului este de a contribui la prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc, a daunelor legate de jocurile de noroc și a jocurilor de noroc problematice prin dezvoltarea de noi cunoștințe și stimularea utilizării acestora.

În România, ONJN se uită cu jind la banii adunați la Trezorerie pentru prevenție, nereușind să producă programe sau măcar să externalizeze serviciul unor entități indenpendente.

În acest moment, prevenție fac, pe banii lor, doar organizatorii de jocuri de noroc, care vizează să pună mâna, prin asociațiile lor, și pe banii statului.