Comisia Europeană salută acordul final la care a ajuns, pe 8 noiembrie, Parlamentul European și Consiliul UE privind regulamentul de introducere a portofelelor europene de identitate digitală. Este primul cadru de identitate digitală fiabil și sigur făcut pentru toți europenii și marchează un pas important către obiectivele Deceniului Digital 2030 privind digitalizarea serviciilor publice.

Toți cetățenii UE vor avea posibilitatea de a avea un portofel de identitate digitală al UE, pentru a accesa servicii online publice și private în siguranță și protecție completă a datelor cu caracter personal în întreaga Europă.

Până în 2030, toate serviciile publice vor fi disponibile online

Pe lângă serviciile publice, marile platforme online desemnate în temeiul Digital Services Act (inclusiv servicii precum Amazon, Booking.com sau Facebook) și serviciile private care sunt obligate prin lege să își autentifice utilizatorii vor trebui să accepte portofelul identității digitale a UE, pentru a accesa serviciile sale online.

Pe lângă stocarea în siguranță a identității digitale, portofelul va permite utilizatorilor să deschidă conturi bancare, să efectueze plăți și să stocheze documente digitale, cum ar fi permisul de conducere mobil, rețeta unui medic, certificatul profesional sau biletul de călătorie.

Portofelul va oferi o alternativă practică și ușor de utilizat la identificarea online, garantată de legislația UE. Portofelul promite să ofere cel mai înalt grad de securitate certificat, iar părțile relevante ale codului său vor fi publicate în sursă deschisă pentru a exclude orice posibilitate de utilizare greșită, urmărire ilegală sau interceptare guvernamentală.

Acordul va fi acum supus aprobării oficiale de către Parlamentul European și Consiliu. Odată adoptat oficial, cadrul de reglementare european al identității digitale va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial.

Statele membre vor trebui să furnizeze cetățenilor lor portofelele de identitate digitală ale UE la 24 de luni de la adoptarea actelor de punere în aplicare care stabilesc specificațiile tehnice pentru portofelul de identitate digitală al UE și specificațiile tehnice pentru certificare.

Agenda politică a Deceniului digital 2030 stabilește ambiția Europei de transformare digitală până în 2030. Conform obiectivelor Deceniului digital, până în 2030, toate serviciile publice cheie ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii ar trebui să poată accesa fișele lor medicale online și toată lumea ar trebui să aibă acces la o identificare electronică sigură și prietenoasă cu confidențialitatea.

Reacția Asociației Europene de Jocuri și Pariuri: un pas important înainte

„Sunt încântată să văd că aceste negocieri extrem de tehnice s-au concretizat, transformând propunerea noastră în legislație. Portofelul de identitate digitală al UE va introduce o nouă eră a Deceniului digital, deoarece reprezintă o modalitate convenabilă și sigură de a gestiona documentele digitale personale și de a accesa zilnic servicii online publice și private. Cetățenii europeni vor avea control asupra datelor lor personale și le vor putea partaja cu ușurință, dacă doresc, dintr-o aplicație de pe telefonul lor”, a explicat Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Acordul reprezintă un pas important către obiectivul UE pentru 2030 de a oferi tuturor cetățenilor europeni capacitatea de a utiliza o identitate digitală sigură și care să respecte confidențialitatea. Portofelul de identitate digitală al UE va oferi cetățenilor controlul asupra datelor lor și va îmbunătăți securitatea atunci când folosesc serviciile online. Va consolida suveranitatea tehnologică a Europei și ne va ajuta să facem față provocărilor de digitalizare de astăzi și viitoare”, a adăugat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

„De fiecare dată când o aplicație sau un site web ne cere să creăm o nouă identitate digitală, nu avem idee ce se întâmplă de fapt cu datele noastre. Din acest motiv, Comisia propune o identitate digitală europeană sigură. O identitate europeană sigură în care avem încredere și în care fiecare cetățean o poate folosi oriunde în Europa pentru a face orice, de la plata taxelor până la închirierea unei biciclete”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în discursul său despre starea Uniunii, pe 16 septembrie 2020.

„Acesta este un pas important înainte când vine vorba de identificarea online. Putem prevedea că aceasta va deveni o modalitate-cheie pentru milioane de europeni de a se identifica online, inclusiv atunci când se angajează în jocuri de noroc. Aceasta ar fi o modalitate nouă, transfrontalieră și sigură pentru operatorii de jocuri de noroc online de a identifica cetățenii UE în conformitate cu cerințele privind cunoașterea clientului și împotriva spălării banilor”, a subliniat Asociația Europeană de Jocuri și Pariuri (EGBA).