Australia ar trebui să-și schimbe animalul-simbol, pentru că, în viața de zi cu zi a mai mult de jumătate dintre locuitorii săi, cangurul a fost înlocuit de broasca câine, broasca din trestie de zahăr (Rhinella marina), cea mai răspândită vertebrată de pe continent. Prezența sa este estimată acum la 2 miliarde de exemplare.

Broasca s-a strecurat și în viciile australienilor. Un popor iubitor de jocuri de noroc le-a folosit în Queensland de Nord, pentru a organiza curse de broaște de pariuri.

Introducerea broaștei a fost cea mai mare greșeală biologică comisă în țară. Animalul, originar din America Centrală și de Sud, era răspândit în diferite țări tropicale, dar era necunoscut în Australia, înainte de 1935. În acel an, după cercetări efectuate de un grup de oameni de știință, s-a decis introducerea în Hawaii ca și „controller organic”. „în plantațiile din regiunile tropicale din North Queensland, pentru a contracara flagelul gândacilor cenușii: una dintre numeroasele specii de gândaci prezente în Australia care, devoratoare necruțătoare de legume, afectau culturile de trestie de zahăr din zona Cairns.

Broasca-câine, râioasa care a „cucerit” Australia

Broaștele s-au dovedit a fi foarte lacome, au devorat rapid diferiții prădători utili prezenți pe plantații. Practic, au mâncat totul, cu excepția gândacilor cenușii. Nu le-a plăcut căldura dogoritoare a plantațiilor, se mișcau printre arbuștii tufișului. Pielea le permite să trăiască atât în ​​climatele umede, cât și în cele aride. Mai mulți factori le-au permis să prolifereze cu o rapiditate incredibilă. Broaștele râioase secretă din glanda parotidă un lichid toxic care s-a dovedit mortal pentru prădătorii săi tradiționali, cum ar fi păsările și șerpii. Spre deosebire de amfibienii nativi din Australia, care se reproduc o dată pe an, broaștele-câine râioase depun de două ori mai multe ouă, de 6 ori mai multe decât o broască normală. Toate încercările de a combate răspândirea lor au eșuat. Singura soluție a devenit conviețuirea.

Lungi de 20 de centimetri, broasca-câine râioasă are un bot scurt mărginit de o gură mare, ochii ieșiți în afară. Degetele sunt scurte și îndesate. O broască râioasă este urâtă, dar, în ciuda aspectului său neplăcut, a devenit, în Queensland, un animal de companie, furând locul pisicilor și câiniilor, așa cum spunea un documentar de la sfârșitul anilor 1980.