Le-o fi dând Vladimir Putin cereale africanilor, dar pe tărâmul pariurilor sportive, cei de pe Continentul Negru merg pe mâna Europei, care a aruncat Rusia de peste tot. Anunțul privind reclamația făcută de Maroc împotriva companiei rusești de pariuri 1xBet a fost făcut în cadrul conferinței organizate de Consiliul Europei și de către MDJS. 

În cadrul conferinței, vorbitorii au prezentat fenomenul și metodele operaționale utilizate în domeniul pariurilor sportive ilegale, împărtășind bune practici și identificând soluții concrete.

Acuzația africanilor a fost adusă companiei ruse 1xBet. Tocmai a fost depusă o plângere oficială la Procuratură împotriva companiei, potrivit unei declarații a lui Khaled Naili, șeful DJS. Oficialul a luat cuvântul la o conferință organizată de Consiliul Europei, cu sprijinul Marocaine des Jeux et des Sports (MDJS), la Rabat, despre pariurile sportive ilegale în vederea atragerii atenției asupra fenomenului pariurilor ilegale.

Conferința, organizată cu sprijinul proiectului de cooperare ACT („Addressing Competitions’ Manipulation Together”) și al MDJS, a reunit numeroși participanți din regiune (Camerun, Coasta de Fildeș, Egipt, Ghana, Guineea, Guineea-Bissau, Sierra Leone, Tunisia și Uganda) împreună cu autorități de reglementare a jocurilor de noroc, agenții de aplicare a legii, operatori de pariuri, comitete olimpice și federații sportive.

Convenția Macolin este singurul instrument de Drept Internațional privind manipularea competițiilor sportive la care pot adera toate țările lumii. Doar aici li se solicită autorităților publice să coopereze cu organizațiile sportive, operatorii de pariuri și organizatorii de competiții pentru a preveni, detecta și sancționa manipularea competițiilor sportive.

Convenția propune un cadru juridic comun pentru o cooperare internațională eficientă pentru a răspunde acestei amenințări globale.

În discursul său de deschidere, Chakib Benmoussa, ministrul Educației Naționale, Preșcolarului și Sportului din Maroc, a declarat: „Plataforma națională marocană a fost creată în mai 2023 cu asistența Consiliului Europei, în cadrul programului ACT. Profit de această ocazie pentru a mulțumi tuturor instituțiilor mobilizate în această luptă, precum și Consiliului Europei”.