În Olanda, KSA lansează un program de joc responsabil. Programul de cercetare „Prevenirea dependenței de jocuri de noroc” va fi dezvoltat de ZonMw și va demara anul acesta.

Autoritatea olandeză pentru jocuri (KSA - varianta batavă a ONJN) a selectat ZonMw, pentru a dezvolta programul. Scopul cercetării, „Prevenirea dependenței de jocuri de noroc”, este acela de a contribui la prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc, a daunelor legate de jocurile de noroc și a problemelor legate de jocurile de noroc prin dezvoltarea de noi cunoștințe și stimularea utilizării programului.

Proiect pe 3 ani

Programul are o durată de 3 ani (2022-2025), a fost precedat de un studiu realizat de institutul Trimbos, care a strâns toate cercetările făcute deja și care îi sunt necesare pentru a acționa pe viitor.

Prima rundă de granturi pentru propunerile de proiecte este așteptată în perioada imediat următoare. ZonMw se străduiește să pună pe masă o combinație între proiectele pe termen scurt, care conduc la rezultate rapide, și proiectele care oferă cunoștințe valoroase pe termen lung.

La noi, banii stau nefolosiți

Programul de cercetare este finanțat de Fondul de Prevenire a Dependenței (VPF). KSA (administratorul fondului) și ministerele Justiției și Securității (responsabile pentru politica privind jocurile de noroc) și sănătatea publică, bunăstare și sport (responsabil pentru tratamentul dependenței) vor colabora strâns.

Fondul de prevenire a dependenței a fost creat în urma legii jocurilor de noroc la distanță și este finanțat printr-o extindere a taxei de jocuri de noroc pentru furnizorii de jocuri de noroc riscanți. 

În România, Oficiul Național pentru Jocrui de Noroc (ONJN) n-a demarat încă programul de joc responsabil, deși, de-a lungul timpului, a colectat din taxele operatorilor circa 5,3 milioane de euro. Banii stau necheltuiți, în conturile Trezoreriei.