Asociațiile de jocuri de noroc au solicitat și au primit astăzi, de la ora 11.00, audiență la conducerea Oficiului pentru Jocuri de Noroc, pentru a afla cum se implementează legea promulgată recent de Klaus Iohannis și care ar trebui să aibă normele de funcționare în decurs de 30 de zile, adică până la finalul anului.
Legea obligă operatorii să dețină un registru cu persoanele care intră în cazinouri, făcându-se legitimarea acestora. Iar dacă solicită să se autoexcludă, operatorii sunt obligați să aplice prevederea. Pentru asta, va fi nevoie de un sistem-registru electronic integrat, comun tuturor operatorilor, pentru a putea fi ținută corect evidența persoanelor.
Ghiță s-a întors de unde a plecat
În sediul ONJN au intrat astăzi Liviu Popovici (Romanian Gamebookers), Anchidim Zăgrean și Dan Ghiță (ambii Rombet), Sorin Georgescu (Romslot) și Cristi Pascu (AOPJNR). ONJN a fost reprezentată de președintele interimar Silviu Pocora și de secretarul general Narcis Godeanu.
La ONJN a ajuns și Doru Gheorghiu, reprezentantul unei asociații mai mici, Expo Games. Acestuia nu i s-a permis să participe la ședință, Pocora explicându-i că audiența lui se va ține în alt interval orar, deși problemele discutate erau comune. Cu alte cuvinte, cei mari n-au dorit să stea la masă cu cei mici.
Dan Ghiță, șef de cabinet al ex-președintelui instituției - Alin Teodor, plecat din instituție după ce pe numele lui au fost formulate plângeri penale, revine la ONJN, de această dată funcționând ca apărător al pieței.
Operatorii mari sunt acuzați de cei mici că vor să „modeleze” legislația după propriile lor interese, neținând cont că pe piață operează peste 280 de licențe, nu doar câteva.
Iohannis a promulgat legea pe 28 noiembrie
Klaus Iohannis a promulgat luni, 28 noiembrie, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Companiile de jocuri de noroc vor fi obligate să țină, în format electronic, evidența persoanelor care intră în sălile de jocuri și să creeze baze de date cu „persoanele autoexcluse și indezirabile”, conform legii promulgate astăzi de către președintele Klaus Iohannis luni, 28 noiembrie.
Proiectul a fost inițiat de Florin Roman, cel care a demisionat din funcția de ministru al dezvoltării. Legea a fost adoptată în Parlament pe 31 octombrie, la peste doi ani de la depunerea proiectului.
Un tată disperat, Stelian Caramitru, l-a motivat pe parlamentarul PNL Florin Roman să inițieze o lege prin care românii să se poată „autoexcludă” de la jocurile de noroc. Cazul a fost prezentat în serial de Playresponsibly și preluat de Libertatea.
Ce prevede legea
1. Operatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în sălile de jocuri și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Acestea vor fi păstrate minimum 5 ani.
2. Operatorii de jocuri de noroc vor întocmi, în format electronic, baze de date referitoare la persoanele „autoexcluse și indezirabile”, care se vor păstra minimum 5 ani. Guvernul trebuie să vină cu normele de aplicare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.