Un software echipat cu un algoritm „inteligent” testat peste Canal este capabil să blocheze comportamentul riscant al jucătorilor de noroc și va fi introdus în multe săli de joc din Regatul Unit

A fost conceput un software care, datorită inteligenței artificiale, detectează și previne comportamentele patologice ale jucătorilor. În curând, după cum raportează BBC, multe aparate de jocuri și pariuri vor fi echipate în Marea Britanie. Se numește Anonymous Player Awareness System și a fost lansat de Betting and Gaming Council (Bgc), un grup industrial care reprezintă 90% din piața pariurilor din Regat.

Printre primii operatori care au implementat sistemul se numără Betfred și Ladbrokes Coral: cele două companii au confirmat că au instalat software-ul pe 1.600, respectiv 3.200 de puncte de vânzare.

Tehnologia vine astfel în salvarea comportamentelor compulsive și a dependenței de jocuri de noroc și încearcă să reducă o tendință în creștere, chiar și în rândul celor mai tineri.

Funcționarea este simplă: atunci când inteligența artificială detectează un comportament excesiv și neregulat, declanșează blocarea mașinii timp de cel puțin 30 de secunde. În acest interval, mesajele despre cum să joace în mod responsabil îi vor apărea utilizatorului pe ecran. Totodată, o notificare de alertă va fi trimisă și în sala de jocuri, pentru ca personalul să fie la curent cu ce se întâmplă.

Printre modelele de comportament pe care software-ul încearcă să le detecteze se numără disponibilitatea de a recupera pierderile, petrecerea prea mult timp pe o singură mașină și jocurile de noroc rapide într-o serie de jocuri diferite.

30 de secunde sunt suficiente?

Activiști împotriva dependenței de jocuri de noroc cred că 30 de secunde nu ar fi suficiente pentru a rezolva problema. De fapt, în engleză, această perioadă foarte scurtă de timp este denumită cu expresia cool off period, un fel de „pauză de răcire” în frenezia jocului. Algoritmul activează acest mecanism în timp real tocmai atunci când percepe că jucătorul își asumă riscuri mari.

În timp ce sistemul de blocare protejează utilizatorul de riscuri, pe de altă parte, mesajul despre jocul responsabil încearcă să intervină asupra atitudinilor compulsive ale utilizatorului. Cu toate acestea, un studiu norvegian, publicat recent, a investigat efectele unei pauze forțate de un minut și jumătate la slot machine.

Rezultatele echipei de cercetare au arătat că jucătorul nu a scăzut nici banii pariați, nici timpul petrecut la aparat, când a reluat jocul. De fapt, așadar, ruptura impusă nu ar avea „efecte semnificative”.

Potrivit președintelui BGC, Brigid Simmonds, însă, „această tehnologie va duce la un mediu care promovează jocurile mai sigure”. De fapt, dacă algoritmul nu poate interveni în tratamentul tulburării de joc, poate cel puțin să protejeze jucătorul atunci când își asumă un risc mare.