Organizațiilor de jocuri de noroc care operează în Uniunea Europeană li s-a cerut să sporească controalele în anumite jurisdicții, din dorința de a preveni activitățile de spălare a banilor în ceea ce sunt considerate țări cu „risc ridicat”. În multe cazuri, banii proveniți din tranzacții ilegale sunt destinați finanțării terorismului, potrivit unui document al Comisiei Europene (CE).
Luna aceasta, Gibraltar a fost adăugată pe lista cu „risc ridicat”. Anul trecut, British Overseas Territory, un centru de jocuri de noroc online, a eliberat 45 de licențe pentru un total de 2.000 de angajați care lucrează în acest sector.
Alte locații raportate de CE ca fiind expuse riscului sunt Afganistan, Barbados, Burkina Faso, Cambodgia, Insulele Cayman, Republica Democratică Congo, Gibraltar, Haiti, Iran, Jamaica, Iordania, Mali, Maroc, Mozambic, Myanmar, Republica Populară Democrată Coreea, Panama, Filipine, Senegal, Sudanul de Sud, Siria, Tanzania, Trinidad și Tobago, Uganda, Emiratele Arabe Unite și Yemen.
În altă ordine de idei, jocurile de noroc și alte afaceri din Regatul Unit nu mai trebuie să funcționeze în conformitate cu hotărârile UE.
De la 1 ianuarie 2021, după Brexit, guvernul Regatului Unit elaborează propria sa listă de țări cu „risc ridicat”. Se respectă însă ad-literam reglementările privind spălarea banilor, iar Londra nu se abate de la lista UE în niciun fel.
Potrivit indicelui de combatere a spălării banilor de la Basel, Afganistan este țara în care spălarea banilor atinge cel mai înalt nivel.
Indicele a analizat strategiile de combatere a spălării banilor a unui total de 141 de țări din întreaga lume. Cele mai expuse riscului erau Haiti și Myanmar.