Ce este problema jocurilor de noroc? Care sunt semnalele? Când trebuie să te alarmezi, așa cum iei măsuri când la automobil vezi aprinzându-se beculețele roșii de pe bord?

Aproximativ douăzeci de milioane de italieni au jucat cu bani cel puțin o dată în viață, cei mai mulți fără să dezvolte probleme. Italia, o țară cu 60 de milioane de locuitori (a 5-a cea mai populate din Europa), adică de trei ori mult decât România, dar cu o tradiție în pariuri sportive (jocul Totocalcio a fost preluat în România după Revoluție și transformat în Pronosport).

Problemele de jocuri de noroc se caracterizează prin dificultatea de a pune limite asupra banilor sau timpului petrecut jucând și acest lucru are consecințe negative asupra jucătorului, asupra familiei sale, asupra prietenilor și asupra întregii comunități. Există câteva indicații care arată cum jocurile de noroc au devenit o problemă: ați încercat și nu ați reușit să controlați dorința de a paria, în ciuda consecințelor negative în domenii importante ale vieții voastre, ai cheltuit mai mulți bani decât ți-ai propus, petreci mai mult timp jucând decât ți-ai propus.

 

Cât de răspândită este problema jocurilor de noroc?

Cercetările indică faptul că aproximativ 1% din populația adultă are probleme severe de jocuri de noroc. Copiii cu părinți cu probleme de jocuri de noroc sunt mai susceptibili să fie ei înșiși jucători cu probleme.

Din momentul în care jocul devine o problemă, acesta afectează adesea diferite zone vitale ale persoanei. Semnele importante sunt:

 

@ Petreceți timp și bani jucând jocul, mai degrabă decât petreceți timp cu prietenii și familia

@ Minciuna cu prietenii și familia

@ Senzație de rău-comportament, iritabilitate sau furie

@ Creșterea datoriei

@ Dificultăți la plata facturilor la timp

@ Aveți dificultăți de concentrare pe muncă sau studiu

@ Gândirea că continuarea jocului va atenua problemele financiare

@ Sentimentul că jocul te-a stăpânit

 

A vorbi cu cineva care îți este aproape, te cunoaște bine și vede lucrurile dintr-un alt punct de vedere, poate fi de ajutor.

A vorbi cu un profesionist poate ajuta să înțelegeți mai bine opțiunile și să decideți ce doriți să faceți.