Jocurile de noroc cu miză maximă prosperă în vremuri tulburi. Un pariu înseamnă o modalitate a evada din realitate, de a crea o iluzie de îmbogățire ușoară, posibilitate care, într-o perioadă de criză economică, poate reprezenta o mare putere de atracție.
Pariurile tind să crească în perioadele de criză socială și economică. Iar exemplele sunt numeroase în istorie. Până la Revoluția Franceză, în 1789, Palais Royal din Paris devenise cea mai strălucitoare atracție turistică din Europa, cu 180 de magazine și cafenele. Dar, încă din 1791, „subsolul și etajul doi al Palais Royal adăposteau mai mult de o sută de tipuri diferite de jocuri de noroc, inclusiv jocuri cu zaruri și cărți”, se arată într-un articol din Journal of Gambling Studies. Și toate acestea erau ilegale.
În Rusia, la începutul anilor 1900, a existat o creștere a pariurilor, fenoment care a „măturat” țara din 1905 și până la izbucnirea Revoluției, cu multe cluburi și adunări metropolitane care au început să se transforme în „case de jocuri de noroc”. Și acestea erau, evident, interzise de lege.
Nu întâmplător, 2021 a fost un an prosper pentru jocurile de noroc, deși am avut o perioadă de criză determinată de situația sanitară. Situația nu este la nivelul anului 2019, dar, punând în calcul pandemia, se poate înțelege ponderea pariurilor, în anul încheiat.
Asta în timp ce, la nivel global, 2022 anunță să depășească sumele aruncate pe piață în 2019, potrivit analiștilor de la H2 Gambling Capital - o companie care oferă date de piață și servicii de consultanță.
În ultimii ani, lumea pariurilor a devenit mai accesibilă, intuitivă, simplă. Inovația tehnologică a schimbat modalitățile de jocuri de noroc, le-a adus mai aproape de jucători. „A fost odată Las Vegas. Acum, există un Las Vegas în fiecare telefon mobil”, a scris Stephen Marche, în Atlantic, în noiembrie anul trecut.