Modificările aduse de reforma publicității olandeze pentru pariuri au intrat în vigoare la unison în Țările de Jos și în Belgia și ele pun în aplicare restricții extinse de la 1 iulie.

Planurile ministrului justiției belgian Vincent Van Quickenborne de interzicere generală a publicității pentru jocuri de noroc au fost dezvăluite pentru prima dată în mai 2022.

Țările de Jos au urmat exemplul în iulie, când au fost dezvăluite reformele de reglementare pentru a interzice publicitatea „nețintită”, cu sprijinul ministrului protecției juridice, Franc Weerwind.

Olanda nu e strictă

Totuși, interdicția de pariuri olandeză este „mai blândă” decât cea belgiană. Într-o notă adresată industriei pe 1 iulie, autoritatea olandeză de jocuri de noroc, Kansspelautoriteit (KSA), a subliniat domeniul de aplicare al modificărilor. 

În esență, operatorii vor putea face reclamă la TV, radio și în ziare și reviste, în timp ce publicitatea în „spațiile publice” – precum panouri publicitare și adăposturi – și în clădirile accesibile publicului este de asemenea interzisă. Această ultimă prevedere include publicitatea în cazinourile de jocuri, sălile de jocuri de sloturi, cinematografele și cafenelele.

Cu toate acestea, marketingul în mediul de jocuri online poate continua, la fel ca și publicitatea online generală, corespondența directă, deși în „condiții stricte”. KSA a reiterat operatorilor că scopul interdicției este de a proteja grupurile vulnerabile, inclusiv adulții tineri, de dependența de jocuri de noroc.

Dacă se constată încălcări evidente, se vor lua imediat măsuri de executare. „Ca și în cazul Holland Casino și alți operatori, KSA a fost activ în aplicarea cerințelor oficiale de licențiere prin utilizarea amenzilor.

Amendă pentru bet365

De exemplu, KSA a amendat Hillside New Media Malta de la bet365 (companie scoasă și de pe piața românească) cu suma de 400.000 EUR, pentru că vizează reclame și bonusuri către tineri. Cu toate acestea, KSA nu va impune amenzi, cel puțin nu imediat: „Ceea ce, desigur, nu înseamnă că încălcările nu pot fi sancționate cu amendă. Este la latitudinea KSA să decidă ce este cea mai potrivită intervenție, prin care încălcările evidente sunt în mod evident tratate mai riguros”.

Între timp, interdicția din Belgia, vecinul sudic al Țărilor de Jos, va fi mult mai extinsă, punând capăt efectiv tuturor formelor de publicitate pentru pariuri și jocuri, inclusiv sponsorizările sportive. Cel mai recent obstacol în calea punerii în aplicare a interdicției a fost depășit de guvern săptămâna trecută, când o instanță de la Bruxelles a decis împotriva părților interesate de pariuri și sport.

Unii din sport au criticat interdicția propusă de când ministrul Justiției Van Quickenborne a introdus pentru prima dată decretul regal în mai 2022. Majoritatea echipelor din Belgian Pro League au contracte de sponsorizare cu companii de pariuri și există îngrijorări cu privire la pierderea veniturilor.

Van Quickenborne nu a fost însă descurajat de astfel de preocupări, argumentând că „normalizarea și banalizarea jocurilor de noroc” prin publicitate trebuie să înceteze. Deși inițial sunt mai limitate, Țările de Jos s-ar putea alătura Belgiei în următorii ani, propunerile Weerwind pentru 2022 incluzând eliminarea treptată a sponsorizărilor sportive până în 2025.