O petiție pentru interzicerea reclamelor la jocurile de noroc a fost lansată de organizația Declic, un ONG implicat în mai multe activități civice. Modelul luat ca etalon este cel din Republica Moldova, unde au fost scoase de pe piață, începând cu decembrie 2021, reclamele la toate jocurile de noroc.
„Reclamele la jocuri de noroc sunt peste tot, probabil ai observat și tu. Mesajele din reclame, văzute iar și iar, sunt cele care îi atrag pe tineri în capcana dependenței jocurilor de noroc. Și distrug șansele jucătorilor dependenți de a se vindeca.
Am lansat o petiție nouă prin care cerem interzicerea reclamei la jocuri de noroc și pariuri. Republica Moldova a făcut asta anul trecut. E o soluție bună pentru a-i proteja pe tineri și pe cei vulnerabili de capcana dependenței. Semnezi și tu petiția? Doar un număr mare de semnături ar putea convinge un parlamentar să inițieze un proiect de lege prin care aceste reclame să fie interzise.
De curând am făcut un exercițiu. Am vrut să văd câte reclame la case de pariuri sportive și jocuri de noroc văd în drumul meu spre centrul orașului.
Am văzut bannere imense, pe 5 etaje, în cele mai aglomerate intersecții. Am recunoscut imediat fețele celor care apar în reclame. Sunt foști sportivi, vedete de televiziune sau cântăreți.
La metrou, am văzut o astfel de reclamă pe o garnitură întreagă de tren. Chiar și pe strada din fața blocului am reclame la o casă de pariuri sportive.
Gândește-te că ești un tânăr de 16 ani care vede asemenea mesaje zi de zi. Locuiești într-o zonă în care n-ai prea multe opțiuni să-ți petreci timpul liber. Dar ai săli de joc la fiecare colț de stradă. Iar pe internet totul este la 3 clickuri distanță.
Cum ai fost expus de atâtea ori la mesajul că e ușor să câștigi, te gândești să încerci. Îți zici că o să joci o dată, o să faci repede ceva bani și vei fi independent.
Doar că nu se va întâmpla deloc așa. Aparatele în care vei băga toți banii te vor conduce spre câștig până când pierzi tot [1].
Încerc să mă pun în pielea unei persoane care se luptă cu adicția jocurilor de noroc. Cred că mi-ar fi incredibil de greu să mă abțin, când tot ce văd sunt aceste reclame, fie că deschid televizorul, merg pe stradă sau folosesc internetul.
Dacă un dependent de alcool ar vedea reclame prin care e invitat nonstop să consume, care ar fi șansele ca această persoană să redevină șoferul propriei vieți? În mod sigur, mult mai mici.
Nu degeaba reclamele la alcool și țigări au fost interzise. La fel trebuie să se întâmple și cu reclamele la jocuri de noroc.
Hai să-i convingem pe parlamentari că e nevoie de un prim proiect de lege pentru a interzice publicitatea la jocuri de noroc. Cu cât interzicerea reclamei se va amâna, cu atât tinerii vor avea mai multe șanse să devină dependenți. Semnezi și tu petiția?
PS: Nu avem programe naționale de ajutor pentru dependenții de jocuri de noroc. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc ar trebui să deruleze programe de prevenție, din taxele pe care le strânge de la industrie. Însă, din 2015, de când s-a înființat, n-a început nici măcar un program, cu toate că are bani [2]. Interzicerea reclamei la jocuri de noroc este modul prin care statul îi poate proteja pe cei vulnerabili. Semnezi și tu petiția?
Note:
[1] dor[.]ro, Cum au ajuns păcănelele un mod de viață în Valea Jiului
[2] stirileprotv[.]ro, Mulți români ajung să se sinucidă din cauza jocurilor de noroc. Augustin Viziru: „Ajungi vai de capul tău, mori ca un câine”, scrie Declic, în „chemarea la luptă.
Nu este singura inițiativă de acest gen. Tema a stârnit pe mulți senatori și deputați dornici să arate că își rup coatele pe băncile Parlamentului.
Ultimul este Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare, care strânge semnături pentru interzicerea reclamelor la jocurile de noroc.