Loteria România, care ar trebui să fie un munte de corectitudine și de responsabilitate, a ajuns pe ordinea de zi a Comitetului de Supraveghere de astăzi, 12 decembrie 2023.

În Călărași, Loteria are deschis un punct de lucru cu probleme. Este situat în localitatea Perișoru, o comună din Călărași, într-o alimentară în care pătrund des minori.

În locație sunt VLT-uri operate de o firmă cu nume sugestiv, SC Speranța Mea Ige SRL. Inspectorii ONJN au sesizat neregulile și au trimis agenția la judecata Comitetului, potrivit notei de constatare de mai jos.

cazloteria1
cazloteria1

La fața locului s-a deplasat o reprezentantă a Loteriei Române, Barcu Carmen-Mădălina, care n-a găsit picior de minor în agenție, după consultarea imaginilor de pe camerele de luat vederi. A rezultat un proces verbal atașat de Loterie la dosarul cauzei care se va dezbate astăzi.

loteriaraspuns1
loteriaraspuns1

Înțelegem disperarea agenților economici privați de a face bani în zone sărace, la sate și în comune, dar Loteria ar trebui să dea dovadă de altă responsabilitate socială. Rămâne o dilemă conținutul contractelor de francizat pe care Loteria le semnează. 

În continuarea cazului prezentat mai sus, redacția a identificat încă o locație cu „bube”. Este situată în Capitală, la gura de ieșire de la stația de metrou 1 Mai.

Este tot un magazin alimentar,  ca și la Călărași. Se numește minimarketul „La Sandu”, iar pe dinafară este marcat ca o agenție Loto. 

Înăuntru nu se găsesc vestitele VLT-uri, dar poți juca numerele preferate la Loto. Lângă, așa cum arată imaginea principală a articolului, stau, aranjate în lăzi, roșii, lămii și mere.

lotolasandu
lotolasandu

ONJN are de lămurit și situația self-play-urilor pline de case de pariuri care au inundat magazinele alimentare și unde minorii nu au restricții.

Mai jos, o fotografie dintr-un Mega Image de pe strada Ion Mihalache din București, nu departe de magazinul „La Sandu”.

selfmega
selfmega

Instituția stat în stat

Loteria este oricum stat în stat pe piața jocurilor de noroc. Se supune direct Ministerului Economiei, și nu Ministerului Finanțelor, și are un director numit politic, capitol la care se aseamănă cu ONJN.

Apoi, Loteria nu are interdicția în a-și face reclamă la orice oră din zi și din noapte. Dacă operatorii de pariuri nu pot fura startul înainte de ora 23.00, în cazul Loteriei nu funcționează restricții dincolo de intervalul 23-06.

Playresponsibly a solicitat lămuriri despre cazul de la Călărași, așteptăm precizările instituției.