Brazilia a deschis piața pariurilor și a jocurilor de noroc și vrea reglementări clare industrie, miza fiind protejarea clienților. Autoritățile din țara sud-americană consideră că domeniul „.bet” pentru pariuri sportive și site-uri de cazinouri online ar trebui rezervat exclusiv operatorilor licențiați.

Brazilia este face pași pe frontul jocurilor online. În acest sens, Ministerul de Finanțe brazilian pune bazele unei extensii digitale distincte dedicate site-urilor de pariuri sportive și cazinouri online.

Ministerul intenționează să creeze domeniul „.bet”, rezervat exclusiv companiilor care își desfășoară activitatea în sector, după cum au informat Bnl Data și Gmb. Această extensie de domeniu este pregătită să preceadă tradiționalul „.br” în adresele URL ale site-urilor web.

În acest sens, au avut loc deja discuții preliminare cu Nic.br (Centrul de Informare și Coordonare Ponto BR), organismul responsabil cu gestionarea înregistrărilor de domenii din țară.

Dacă inițiativa continuă, utilizarea exclusivă a extensiei „.bet” ar fi rezervată caselor de pariuri autorizate. Obiectivul principal este de a simplifica procesul de identificare a platformelor care respectă legea, împiedicând în același timp companiile aflate în situații neconforme să opereze liber. Practic, prin această metodă operatorii licențiați ar fi lesne de recunoscut.

Domeniul desemnat poate ajuta utilizatorii să distingă companiile licențiate care operează în Brazilia, atenuând riscul ca pariorii să devină victime ale înșelătoriilor sau fraudei. În plus, poate accelera inspecția și monitorizarea potențialelor nereguli din sector.

Definiția persoanei responsabile cu gestionarea domeniului rămâne fundamentală, inclusiv autorizarea site-urilor web și identificarea adreselor aparținând companiilor legitime. Discuțiile dintre părțile interesate sugerează că procesul este de așteptat să se confrunte cu obstacole minime, deși există opinii diferite în cadrul industriei financiare cu privire la utilizarea „pariului” versus „pariu”.

Impozit  de 12% pentru pariurile sportive

În plus, gestionarea unităților de pariuri online care operează în Brazilia și implementarea practică a supravegherii industriei nu au fost încă definite. Așteptările actuale sugerează că Ministerul Finanțelor, împreună cu recent-înființatul Secretariatul pentru Recompense și Pariuri, își vor asuma o parte semnificativă din aceste responsabilități.

În același timp, sunt de așteptat să fie lansate eforturi de colaborare cu alte ministere precum Justiția, Sportul și Sănătatea, dar și cu agenții precum Federal Revenue pentru colectarea impozitelor, pentru a crea fluxuri de lucru eficiente, se arată în raport.

După cum scrie Folha de S.Paulo în capitolul „Bets no Brasil”, brazilienii au contribuit cu peste 50 de miliarde de reali (10 miliarde de dolari SUA) la industria pariurilor în 2023. Un sondaj realizat de Datafolha a arătat că 15% din populația braziliană este implicată sau și-a exprimat interesul pentru activități de pariuri, predominant în rândul tinerilor.

Potențialul profitabil al pieței a atras atenția marilor companii globale care caută oportunități în Brazilia. Companii precum Globo, Kwai, Caixa Econômica și chiar operatorii de cazinouri din Las Vegas și-au exprimat interesul de a opera pe piața braziliană, în ciuda procesului de reglementare în curs.

Playresponsibly a scris că Superbet, liderul pieței din România, s-a lansat deja în Brazilia, în așteptarea deschiderii pieței.

Conform legislației propuse privind pariurile sportive online, site-urile web ar fi supuse unui impozit de 12% pe venituri, excluzând plățile premiilor. În plus, pariorilor ar trebui să plătească un impozit de 15% pe câștiguri.

Legislația clasifică evenimentele „tematice sportive reale” și evenimentele de „jocuri virtuale online” ca pariuri cu tarif fix, aducând astfel eSporturile și mediile de jocuri virtuale în cadrul de reglementare.