Fiecare om crede în magie, fie că este creștin, musulman sau ateu. Credințele iraționale ne caracterizează indiferent de sex, educație, religie sau clasă socială.

Cei mai mulți oameni cred în fenomene paranormale precum fantomele, deochiul, premonițiile onirice sau alte manifestări atribuite unei puteri imateriale.

Cu toate acestea, chiar și persoanele care aparent resping superstițiile și refuză existența supranaturalului cad adesea în plasa gândirii iraționale. În ultimele decenii, cercetătorii au început să înțeleagă tot mai bine aceste credințe, clasificându-le sub denumirea de „gândire magică” (magical thinking” în limba engleză).

Gândirea magică poate fi definită ca tendința de a relaționa două evenimente independente. Acest tip de gândire poate fi prezent și la persoanele care nu au o problemă cu jocurile de noroc. Cu toate acestea, gândurile magice au efecte asupra comportamentului de jocuri de noroc, deoarece pot da iluzia de a putea beneficia de șansă și, prin urmare, de a o putea controla. Acest tip de mecanism, dacă este pus în mișcare, poate duce la dezvoltarea unui comportament de joc problematic și/sau patologic.

Pentru a le înțelege mai bine, iată câteva exemple:

Superstiții

Memorie selectivă sau amintirea doar a câștigurilor

Supraestimarea șanselor de câștig: a crede că ai găsit calea corectă de a câștiga, un sistem, o tehnică.

A crede că a avea un rol activ poate determina rezultatul unui pariu: credința că aruncând zarurile cu mai multă forță poți obține un număr mai mare.

Iluzii despre noroc: anume că poate fi controlat.

Interpretări ale evenimentelor din timpul jocului: ai pariat 18 la ruletă, a ieșit pe 17, așa că norocul urmează să vină.