În cartea sa, „Pe tărâmul fantomelor înfometate”, medicul canadian cu origini maghiare Gabor Maté (80 de ani), un maestru de talie mondial în studierea adicțiilor și, deopotrivă, un scriitor de succes, dezvăluie informații relevante despre dependența de jocuri de noroc. Doctorul este autorul teoriei medicale conform căreia „fiecare dependent a fost traumatizat”.

„Ce ne spun cercetările despre dependența care nu implică substanţe? Să privim la patologia din spatele jocurilor de noroc.

Cercetarea ştiinţifică a acestei dependente este în fază incipientă, dar, așa cum scrie un cercetător al acestei patologii, „rezultatele preliminare sugerează implicarea unor regiuni ale creierului similare în compulsiile legate sau nu de abuzul de substanțe".

Jucătorii dependenți prezintă anomalii ale sistemului de dopamină ale unor sisteme asociate altor neurotransmiţători decât dopamina.

De exemplu, asemenea dependenților de droguri, și ei au niveluri scăzute de serotonină - o substanță chimică a creierului care ajută la reglarea dispoziției şi la controlul impulsurilor.

Un studiu a comparat răspunsurile fiziologice a două grupuri la un joc de blackjack: jucători patologici şi jucători ocazionali.

La jucătorii patologici s-a înregistrat creşterea mult mai semnificativă a nivelurilor unor neurotransmiţători importanți, în special al dopaminei - adică sistemul de stimulare-motivare al creierului era activat mult mai puternic, aşa cum se întâmplă în dependența de droguri.

Iar, în urma scanării creierului acestor jucători, s-a observat că „se aprind" aceleaşi arii cerebrale ca şi în cazul persoanelor dependente de droguri. Jucătorii patologici se comportă ca persoanele dependente de droguri sau, la un alt nivel, mai limitat, ca mine”, scrie specialistul, care se declară dependent de cumpăratul CD-urilor cu muzică.

Copii uitați în mașină cât timp jucătorii erau în cazinou

„Mai mult de 40 de persoane au primit interdicţia de a mai intra în cazinourile din Columbia Britanică în ultimii trei ani, pentru că și-au lăsat copiii în maşină cât timp ei se aflau înăuntru”, a scris un ziar din Vancouver în iulie 2006.

Unii copii au fost găsiți în parcările cazinourilor din această regiune chiar și la ora 3 dimineața. 

Putem spune cu siguranță că orice orientare activă către ceva, naturală sau artificială, care induce sentimente de motivație și de recompensă cresc cumpărăturile, şofatul, sexul, mâncatul, privitul televizorului, sporturile extreme şi aşa mai departe vor activa aceleaşi sisteme ale creierului ca în cazul dependențelor de droguri.

De exemplu, într-un studiu RMN, s-a observat că activitatea de a juca pe bani „aprindea" aceleaşi arii cerebrale pul consumului de droguri.

Scanările PET au arătat că jocurile video ridică nivelurile de dopamină în circuitele pentru stimulare-motivare. Trecutul personal și temperamentul vor decide ce activități vor produce acest efect pentru fiecare individ în parte, însă procesul este întotdeauna același.

Pentru cineva cu un număr insuficient de receptori de dopamină, activitatea care va furniza cel mai eficient acea cantitate în plus a acestui neurotransmiţător revigorant şi euforizant este cea care va deveni obiectul căutărilor care duc la dependență.

De fapt, oamenii devin dependenți de substanţele chimice ale propriului creier.

Alte dependențe vin „la pachet”

Medicul-scriitor susține că o dependență vine la pachet cu alta.  „Dependențele comportamentale mai dăunătoare și mai puțin „respectabile" se desfășoară în același fel. Dr. Aviel Goodman a tras această concluzie în urma cercetărilor care au demonstrat o suprapunere semnificativă între domeniul lui de cercetare (dependența de sex) şi alte dependențe, cum ar fi cumpărăturile compulsive, dependența de substanţe sau de jocurile de noroc.

Cu alte cuvinte, multe persoane dependente de sex vor mai avea și una sau mai multe dintre celelalte dependențe, diferite numai la nivel superficial. Şi jucătorii de noroc patologici sunt foarte predispuși să cadă pradă altor obiceiuri distructive.

Aproximativ jumătate dintre ei sunt alcoolici, iar majoritatea sunt dependenți de nicotină şi cu cât împătimirea unei persoane pentru jocuri este mai accentuată, cu atât mai puternice sunt dependențele de alcool și de fumat.

În sfârșit, și dependențelor comportamentale li se asociază fenomenele de toleranță și de sevraj, chiar dacă nu în aceeaşi măsură ca în cazul dependențelor de droguri.

Toleranţa înseamnă să ai nevoie mai mult şi mai mult din ace- eași doză pentru a obține acelaşi efect (adică aceeaşi doză de dopamină)”, mai scrie Maté în capitolul 20 al cărții sale.

Citește și:

Doctorul Gabor Maté, un maestru al studierii adicțiilor, pune diagnosticul: „Fiecare dependent a fost traumatizat”