Președintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat astăzi, în timpul primului Summit FIFA de Integritate, că amenințarea manipulării meciurilor este o realitate și poate fi abordată numai dacă FIFA și asociațiile sale membre își unesc forțele și luptă împreună.

Evenimentul de două zile, care are loc la Singapore în colaborare cu Confederația Asiatică de Fotbal (AFC) și Asociația de Fotbal din Singapore (FAS), se adresează ofițerilor de integritate din cele șase confederații și 211 de federații, inclusiv România.

Obiectivul său principal este să le actualizeze cu privire la tendințele globale de integritate, să împărtășească cele mai bune practici, să prezinte noul manual de integritate FIFA și o foaie de parcurs educațională și să exploreze deciziile relevante ale FIFA și ale Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS) cu privire la manipularea meciurilor.

În timpul discursului de deschidere, Infantino a spus că, în calitate de industrie de miliarde de dolari, fotbalul reprezintă întotdeauna o țintă atractivă pentru activitatea criminală.

„Trebuie să ne asigurăm că terenul de joc rămâne liber de influențe externe răuvoitoare, pentru că, dacă nu, atunci însăși existența sportului nostru iubit va fi amenințată. Trebuie să stăm în gardă”, a spus el.

Ca parte a efortului de asigurare a integrității, el a spus că FIFA a semnat un memorandum de înțelegere cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă din Viena, Austria, în 2020, iar acesta a fost reînnoit la New York, în septembrie anul trecut.

Această colaborare a condus la Programul Global de Integritate, care își propune să ofere cunoștințe și instrumente pentru a preveni și combate aranjarea meciurilor. O parte-cheie a acestui efort este furnizarea de educație și pregătire jucătorilor, arbitrilor și oficialilor de integritate.

„FIFA se angajează să prevină și să sancționeze toate formele de manipulare a meciurilor, corupție și alte activități lipsite de etică sau ilegale, dar nu putem face asta decât cu ajutorul tău”, a subliniat Infantino.

„Asociațiile membre FIFA sunt responsabile pentru lupta și combaterea manipulării meciurilor pe teritoriile lor și nimeni nu este imun de această amenințare”.

În timpul summit-ului, participanții vor audia vorbitori principali de la FIFA, CAS și alți profesioniști implicați în lupta împotriva manipulării meciurilor, precum și reprezentanți ai altor sporturi.