Pacienții de jocuri de noroc aflați sub tratament implică în marea lor problemă un lanț infinit de părinți, copii, prieteni și colegi. Un jucător activ influențează între 5 și 7 persoane „pasive”. Tratamentul trebuie să includă terapii extinse și asupra membrilor familiei.
O „armată tristă”, compusă din părinți, copii și frați, suferă adesea consecințe grele, fără să aibă vreo vină concretă. Jocul „pasiv” implică între 5 și 7 persoane pentru fiecare jucător, consideră studiile. O categorie care include nu doar soți, copii, părinți ci și colegi și angajatori.
Terapie de familie. Dependența de jocuri de noroc produce situații și comportamente violente. Legăturile de familie pot fi rupte cu ușurință din diverse motive, iar numărul separărilor și al divorțurilor care urmează dependenței de jocuri de noroc este în continuă creștere. Centrele de sănătate de stat și private încearcă să repare legăturile dintre soți și copii. „Este adesea o cale dificilă, pentru că ruta psihologică trebuie să preocupe persoana cu dependență de jocuri de noroc și pe cei din familie. Componenții familiei sunt invitați să înțeleagă cauzele și manifestările dependenței de jocuri de noroc și pot fi instruiți de către experți în ceea ce privește comportamentele care trebuie permanentizate”, avertizează terapeuții.
Violența domestică. Numărul de jucători este amplificat de prezența unei slot machine la fiecare 261 de locuitori (în Germania) și la fiecare 245 de cetățeni (în Spania). Ar exista o legătură puternică între dependența de jocuri de noroc și violența în familie. Dintr-un studiu realizat de Universitatea din Melbourne, Australia, reiese că jumătate dintre membrii familiei jucătorilor „cu probleme” au vorbit despre episoade de violență în familia lor, în ultimele 12 luni.
Persoanele au recunoscut că au fost atât de frustrate de problemele legate de jocurile de noroc ale partenerului lor sau ale altui membru al familiei, încât au mers atât de departe încât și-au bătut copiii. Studiul condus de Alun Jackson, director al Centrului de Cercetare pentru Tratamentul Jocurilor de Noroc, surprinde o imagine tulburătoare: frustrarea cauzată de un membru al familiei de jocuri de noroc determină una din 5 persoane să comită violență împotriva jucătorului sau împotriva copiilor.
Mulți dintre acești oameni, ca un act de disperare, recurg la violență, pentru a încerca să schimbe situația. De exemplu, o mamă ludopată poate suferi violență din partea partenerului ei exasperat, apoi poate transfera acea violență asupra copiilor săi.