În timp ce, în România, legea auto-excluderii din cazinourile terestre n-are norme de aplicare, Danemarca a găsit un instrument eficient pentru jucătorii care doresc să ia o pauză de la jocurile de noroc.

Prin ROFUS (Registry of Voluntarily Excluded Players), un jucător se poate exclude de la jocurile de noroc online și de la jocurile de noroc de cazinou terestre pentru o perioadă de timp, la alegerea sa. De la lansarea registrului, în 2012, numărul persoanelor înscrise a crescut în fiecare an, acum sunt peste 40.000 de danezi care s-au exclus de bună voie de la jocurile de noroc.

Creștere constantă a numărului de înregistrați

În februarie 2023, numărul de persoane din ROFUS a depășit 40.000. S-a înregistrat o creștere constantă din 2012, când a fost înființat registrul, după liberalizarea parțială a pieței daneze a jocurilor de noroc.

„Creșterea ne arată că ROFUS este un instrument util care are sens”, spune directorul Autorității Daneze pentru Jocuri de Noroc, Anders Dorph, care mai consideră că „ROFUS joacă un rol important în asigurarea protecției jucătorilor care au nevoie de o pauză mai scurtă sau mai lungă”.

Operatorii, obligați să facă reclamă la ROFUS

Creșterea mare a persoanelor înregistrate se poate datora, printre altele, faptului că tot mai mulți danezi sunt familiarizați cu ROFUS.

„Din 2016, am lucrat intens pentru a crește gradul de conștientizare despre ROFUS”, spune Anders Dorph. „Am făcut acest lucru, printre altele, prin două campanii majore la TV și pe rețelele de socializare și am reușit, în mare măsură.

La ultimul nostru sondaj din 2021, 45% din toți danezii știau despre ROFUS. Cred că campaniile noastre au ajutat la introducerea ROFUS în populația daneză. Este important pentru noi ca danezii să știe despre posibilitatea de auto-excludere, dacă simt că jocul le scapă de sub control”.

În plus, din 2020, a intrat obligativitatea ca furnizorii de servicii să facă referire la ROFUS în marketingul lor.

66% au ales retragerea definitivă

Pe lângă creșterea constantă a numărului de înscrieri, au existat alte două tendințe consistente de-a lungul vieții de aproape 11 ani a funcționării ROFUS. Primul este că majoritatea membrilor se exclud definitiv de la jocurile de noroc: 66% au ales să facă acest lucru.

Cu toate acestea, vă puteți retrage din registru după un an, contactând Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc. A doua tendință este că majoritatea jucătorilor auto-excluși sunt bărbați. În februarie 2023, cifra era de 76%.

„Este esențial să se asigure o piață sigură a jocurilor de noroc, pe care cei care trebuie să se excludă de la jocurile de noroc pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp să o poată face ușor și eficient”, completează Anders Dorph. „Prin urmare, ROFUS este un succes și suntem încântați să avem o ofertă atât de bine funcțională pentru jucătorii danezi”.

Pe lângă ROFUS, Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc administrează și linia de consiliere StopSpillet, unde jucătorii, dar și rudele lor, pot solicita sfaturi și îndrumări cu privire la dependența de jocuri de noroc.