Cazul fotbaliștilor italieni prinși la pariuri răscolește Italia. Numele central al poveștii este Nicolo Fagioli, 22 de ani, fost coleg cu românul Radu Drăgușin la Juventus Torino. Italianul l-a indicat pe Drăgușin în depoziția pusă la dispoziție Parchetului Federal. El a negat că Juventus ar fi știut de pariurile sale, susținând că banii pentru pariuri îi avea de la împrumuturile luate de la coechipieri (fost, cazul internaționalului român, sau actuali). „Drăgușin (n.r. - acum la Genoa) mi-a împrumutat 40.000 de euro, în octombrie 2022”, a declarat Fagioli.
Presa din Peninsulă răscolește dosarul pe toată părțile, o abordare constând în stabilirea impactului devastator pe care îl poate avea un astfel de viciu asupra vieții unui tânăr. Nu este suficient să fii un jucător de noroc pentru a fi clasificat drept dependent de jocuri de noroc, a concluzionat Dr. Somma, care a explicat cum distingem cele două afecțiuni. Dar cum înțelegi dacă suferi cu adevărat de această boala? Unul dintre simptomele dependenței de jocuri de noroc este pariarea sume de bani din ce în ce mai mari. Nu este singurul semn.
Clasificarea dependenței, o eternă dilemă
Cunoscută și sub denumirea de ludopatie - tulburare de joc, dependența de jocuri de noroc este o formă de dependență comportamentală. De-a lungul timpului, clasificarea acestei boli a făcut obiectul diverselor dispute. De altfel, până în 2013, în Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale din Italia (DSM-5) a fost considerată ca o tulburare de control al impulsurilor, în timp ce în edițiile ulterioare ale Manualului este catalogată ca o tulburare legată de consumul de substanțe și dependența (dependența).
„Chiar și astăzi, clasificarea dependenței de jocuri de noroc este subiect de studiu și dezbatere”, subliniază dr. Antonella Somma, cercetător principal în Psihologie Clinică la Universitatea Vita Salute San Raffaele din Milano și consultant al Serviciului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al San Raffaele Turro. Când se ia în considerare tulburarea jocurilor de noroc, o primă distincție este între jocurile de noroc problematice și cele patologice, acestea din urmă provocând deficiențe mai grave în viața de zi cu zi.
În sine, pariurile nu sunt patologice și, dacă se fac sporadic, sunt un comportament inofensiv. Situația se schimbă, însă, atunci când un anumit prag este depășit și jocurile de noroc devin elementul central al vieții cuiva, atât de mult încât îi pune în umbră pe cei dragi și munca.
LUDOPATIA: CELE 9 SIMPTOME CARACTERISTICE
Pentru a ajunge la diagnosticul de dependență reală de jocuri de noroc trebuie determinat impactul pe care jocul de noroc il are asupra vieții de zi cu zi. „Boala este diagnosticată atunci când subiectul prezintă unele sau toate cele 9 simptome tipice timp de cel puțin un an. Când se găsesc 4-5 - este un caz de dependență ușoară de jocuri de noroc, când se găsesc 6-7 - problema este moderată, în timp ce când se găsesc 8-9 - este gravă” explică dr. Somma.
Iată cele 9 elemente care disting tulburarea jocurilor de noroc:
@ o nevoie din ce în ce mai mare de a miza sume din ce în ce mai mari de bani pentru a obține fiorul oferit de jocurile de noroc;
@ apariția de neliniște și iritabilitate atunci când se încearcă oprirea sau reducerea frecvenței jocurilor de noroc;
@ eșecul încercărilor de a opri jocurile de noroc;
@ jocul devine centrul gândurilor și petreci o perioadă disproporționată de timp gândindu-te la următorul episod sau la următoarea strategie de implementat;
@ jocurile de noroc devin o evadare de anxietăți și griji;
@ continuați să jucați pentru a recupera pierderile anterioare;
@ a minți pentru a prezenta situația altora ca fiind mai roz decât este de fapt;
@ neglijarea relațiilor emoționale, a muncii sau a studiului pentru a dedica mai mult timp jocului;
@ cere să împrumute bani pentru a pune capăt dificultăților economice cauzate de jocurile de noroc.
LUNGA CALE SPRE VINDECARE
Există multe chestionare online pentru a ajuta la înțelegerea dacă o persoană este sau nu un jucător patologic, dar este dificil pentru cineva, mai ales în stadiile inițiale ale tulburării de joc, să fie conștient că are o problemă. Astfel, de multe ori, oamenii decid să apeleze la un specialist, însă, de regulă, doar la sugestia unei persoane dragi.
Pentru diagnostic, psihoterapeutul sau psihiatrul va putea face uz de interviuri structurate. Pentru a vindeca dependența de jocuri de noroc, este esențial să dobândești mai întâi conștientizarea suferinței din cauza acesteia. Pentru a face acest lucru, sunt utile grupurile de autoajutorare, precum cel al Jucătorilor Anonimi, dar mai ales tratamente de specialitate.
„Tratamentele de specialitate pot include atât intervenții individuale, cât și de grup, în care să se lucreze la mecanismele care stau la baza instituirii tulburării de joc. Psihoterapeuții folosesc în general abordări cognitiv-comportamentale, dar nu doar atât”, conchide dr. Somma.