Crucea Roşie vrea ca jucătorii să respecte regulile războiului
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) a lansat o campanie pentru a creşte gradul de conştientizare asupra impactului umanitar al conflictelor armate (precum războiul din Ucraina) şi a importanţei respectării regulilor războiului.
Regulile războiului sunt un set de legi şi tratate internaţionale care au ca scop protejarea demnităţii şi umanităţii persoanelor afectate de război.
Care sunt regulile războiului?
Campania, numită Play By The Rules, îi invită pe jucătorii care joacă jocuri video cu împuşcături de tip first-person shooter (FPS), cu tematici situate în zone de conflict, să respecte aceleaşi reguli care se aplică combatanţilor din lumea reală, cum ar fi să nu tragă în duşmanii răniţi, să nu tragă în civili sau să nu distrugă clădiri.
În plus, jucătorii ar trebui să fie obligaţi să ajute persoanele rănite indiferent de tabăra lor.
ICRC speră că prin motivarea jucătorilor să joace după regulile războiului, aceştia vor arăta solidaritate cu milioanele de oameni care suferă din cauza efectelor războiului în fiecare zi şi vor învăţa şi despre importanţa respectării principiilor umanitare în momente de criză.
Site-ul campaniei prezintă o listă de titluri participante care sunt compatibile cu regulile războiului, cum ar fi Arma III, Battlefield, Overwatch şi Fortnite, în special jocurile unde jucătorii îşi pot vindeca coechipierii răniţi în luptă.
Jucătorii se pot înscrie şi la un buletin informativ pentru a primi actualizări despre campanie şi despre activitatea ICRC în zonele urbane de război.
ICRC nu încearcă să cenzureze sau să critice jocurile FPS, ci mai degrabă să le folosească ca o platformă pentru a se angaja cu un public larg şi influent care poate să nu fie conştient de realităţile şi consecinţele războiului. Organizaţia crede că jocurile video pot fi un instrument puternic pentru educaţie şi dialog, precum şi pentru divertisment.
Campania face parte din eforturile mai largi ale ICRC de a promova respectul pentru regulile războiului printre toate părţile implicate în conflicte armate şi de a proteja şi asista pe cei mai vulnerabili.
În ce jocuri video se pot comite crime de război virtuale?
Există multe jocuri video care au fost criticate pentru că au inclus scene sau misiuni în care au fost ilustrate crime de războ, dar şi misiuni în care jucătorii au comis crime de război, adică încălcări grave ale legilor şi tratatelor internaţionale care reglementează conflictele armate.
Un exemplu celebru este misiunea No Russian din Call of Duty: Modern Warfare 2 din 2009, în care jucătorul se infiltrează într-un grup terorist rusesc ultranaţionalist care deschide focul asupra civililor într-un aeroport din Moscova. Jucătorul are opţiunea de a participa la masacru sau de a se abţine, dar nu poate împiedica atacul. Această misiune a provocat indignare şi a fost cenzurată sau eliminată în unele ţări.