„Ne găsești oriunde și oricând, în toată țara! Ai la dispoziție peste 9.000 de Stații de Plată SelfPay în mai mult de 1.000 de localități din România! Află care este cea mai apropiată de tine!”, este mesajul promoțional care însoțește, pe site-ul oficial, brandul SelfPay, o rețea de automate cu ajutorul cărora un cetățen poate achita factura către administrația blocului, spre exemplu, și poate plăti taxe la diverse instituții.

Mai nou, terminalele permit să îți poți încărca inclusiv contul de pariuri. Sunt aparate poziționate strategic, de care omul obișnuit se împiedică la tot pasul: în supermarketuri, lângă șaormerii sau prin benzinării. Un părinte își trimite copilul să achite factura la lumină și se trezește că banii merg la pariuri.

self1.jpg
self1.jpg

self2.jpg
self2.jpg

SeflPay a avut reprezentare expoziția producătorilor de păcănele

În timp, automatele au devenit adevărate mini-case de pariuri, cu mențiunea că n-au nevoie de vreo licență aparte de la ONJN, instituția statului care reglementează piața jocurilor de noroc.

Statul nu pare să aibă controlul lor, așa că, practic, le dublează neoficial pe cele amplasate legal, în agenții autorizate. Deși funcționează doar pe online, operatori precum Efbet sau NetBet ajung să dețină și agenții terestre, prin intermediul acestor carcase/automate. În panoul cu companiile atrase în sistemul SelfPay se regăsește inclusiv Loteria Națională.

De la aceste aparate se pot încărca direct cu bani contul de joc la cazinoul on-line. Fără act de identitate, fără card bancar. Din același loc se plătesc facturile la gaze naturale și la curentul electric, iar copiii pot lesne să-și umfle conturile de joc sau să cumpere licențe sau opțiuni pentru jocurile distractive, deși nu au încă vârsta legală pentru astfel de cheltuieli.

Rețeaua SelfPay a avut reprezentare și la expoziția de la Romexpo, de săptămâna trecută, acolo unde ONJN n-a catadicsit să se afișeze, de teama unor reacții ostile din partea operatorilor nemulțumiți de recentele modificări fiscale.

Astfel, s-a trimis un semnal fără echioc că SelfPay se poziționează la dreapta jocurilor de noroc, un domeniu atât de bănos. La început, doar câteva branduri erau incluse în SelfPay, provenind din variate domenii. Treptat, platforma a adunat tot mai mulți membri, unii fiind operatori de pariuri.

self4.jpg
self4.jpg

self3.jpg
self3.jpg

Hiba pe care o oferă rețeaua: depunere fără card și fără act de identitate

„Potențiala neregulă sau cale către o neregulă este dată de faptul că, minor fiind, îți poți deschide, să zicem, un cont de joc folosind cardul sau actul de identitate al tatălui sau al fratelui, dar nu poți și alimenta cu cardurile respectivilor, pentru că vede pe extras și îți rupe urechile.

Așa, însă, alimentând cu numerar și fără un posibil control sau informare ulterioară a acelui major, de actele căruia te-ai folosit pentru deschiderea contului, poți juca liniștit toți banii pe care îi ai.

Și, oricum, chiar și când câștigă, de obicei, jucătorii, mai ales cei mai puțin experimentați, dar mai entuziaști, nu îi retrag pe card, ci își joacă banii până-i termină sau îi lasă în contul de joc și consumă treptat din ei.

Nu e o neregulă în sine ceea ce am descris, dar e o cale de a evita controlul unui adult față de acțiunile unui minor”, reclamă un specialist din pieței anomalia pe care funcționează sistemul SelfPay.

Cine se află în spatele Zebra Pay, compania care deține „mașina de făcut milioane SelfPay”

Redacția a luat urma SelfPay. „Aparține celor de la Zebra Pay. Sunt niște ruși în spate, din câte se aude... Mulți ani au încercat la ONJN, cât era Odetta Nestor președinte, să își ia licența, dar nu a vrut să le-o dea. Doreau să poată procesa plăți. După ce a plecat Odetta, văd că au reușit. La benzinării, nu este nimeni obligat ca acela care bagă benzină să verifice vârsta celui care depune, cine poate și cine nu, din punct de vedere legal.

Poate depune oricine bani, trebuie doar să ai cont deschis la o firmă de online. Comisionul pe care îl percepe SelfPay este undeva între 3 și 7%, ceva de genul ăsta, din suma depusă. Firma de online îl plătește. Fac multe milioane pe lună cei de la SelfPay, în condițiile în care au câteva mii de automate în toată țara.

Dacă depune un minor bani, nu are cum să scoată eventualul câștig decât dacă face cash out, iar banii intră într-un cont. Nu ți-i dă nimeni cash. Ți-i dă cash dacă joci la casele care au procesare de plăți în agenții, cum este la Stanleybet sau la Superbet.

În momentul în care faci cash out, te duci într-o sală de pariuri și îți dă banii casiera. Dacă îi dai o șpagă, nu se mai uită la tine că n-ai mustață sau păr pe piept”, spune un operator de pariuri, sub protecția anonimatului. 

Contactată de redacție, Odetta Nestor spune că nu-și amintește speța, dar consideră că Zebra nu îndeplinea la vremea respectivă condițiile pentru primirea licenței, fiind vorba, în principal, despre echipamente tehnice și soft.

Redacția a contactat SelfPay folosind datele de contact afișate pe site, primind următoarea informare: „Vă confirmăm primirea solicitării, aceasta a fost transmisă departamentului responsabil și vom reveni cu un răspuns cât mai curând”.