Tipul de joc ales, timpul și banii investiți sunt câțiva dintre parametrii utili pentru a determina dacă jucătorul este profesionist, ocazional sau dedendent. Jucători ludopatici sociali profesioniști. Spunem „jocuri de noroc” și ne gândim la dependență. Și, într-adevăr, în fiecare zi există rapoarte despre cineva care s-a destrămat din cauza jocurilor de noroc, în timp ce, peste tot, reclamele care promit câștiguri ușoare proliferează.
Pentru a înțelege de ce mulți sunt împinși către jocuri de noroc, este suficient să luăm în considerare nevoile pe care le satisface. Pe lângă faptul că răspunde nevoii umane de stimuli și entuziasm, jocul poartă cu el perspectiva unei îmbogățiri rapide.
De foarte multe ori, dependența de jocuri de noroc nu este altceva decât efectul speranței inflexibile că această promisiune se va împlini.
Intră într-un bar și vei observa cantitatea de oameni care își încearca norocul cu Scratch & Win și câte ore petrec așezati în fața aparatelor de slot.
În multe țări, suma cheltuielilor cu jocurile de noroc reprezintă 4% sau chiar 10% din Produsul Intern Brut (PIB).
Un râu de zeci de miliarde de euro care intră în cuferele statului care, în consecință, nu se mai poate lipsi de acest articol bugetar sigur.
Risc de dependență, un indiciu de risc în publicitatea pentru un joc de noroc. Legislația actuală impune ca utilizatorul să fie avertizat cu privire la riscul de a dezvolta o dependență de jocuri de noroc. În fiecare reclamă, așadar, atât sfatul de a juca cu moderație, cât și indicarea obligației majorității trebuie să fie clare. Judecând după cei care cad în dependența de jocuri de noroc, totuși, este evident că acest lucru nu este suficient. Lumea jocurilor de noroc este variată și complexă. Pentru a-l înțelege, poate fi util să distingem între 3 tipuri de jucători: cel profesionist, cel ocazional și cel patologic.
Studiu, exercițiu, disciplină. Profesionişti în jocuri de noroc
În anumite condiții, deși este o chestiune foarte dificilă, este posibil să faci un loc de muncă dintr-un joc. În primul rând, profesioniștii obțin venituri doar din jocuri de îndemânare, în care studiul aprofundat al statisticilor oferă un avantaj concret față de adversarii lor. Majoritatea, de fapt, sunt specialiști în poker sau table și îi evită pe toți ceilalți.
Dar aceste două jocuri nu sunt alese doar pentru că se bazează pe matematică. Ele sunt, de asemenea, pentru că în ambele concurezi împotriva altor jucători, în timp ce dealerul primește un procent fix de la fiecare participant, fără a avea niciun interes în rezultatul jocului.
În multe alte jocuri precum blackjack, ruletă și Scratch & Win, totuși, jucătorul provoacă dealer-ul, adică persoana care a stabilit regulile cu scopul de a obține profit. Rezultatul garantat este înfrângerea. Nu este o coincidență că nu există profesioniști în sloturi...
Doar jocul de poker sau table, evident, nu te face un expert. Înțelegerea matematicii și a strategiei din spatele ei necesită dăruire, disciplină, sacrificiu și studiu permanent. La nivelurile care contează, concurența este acerbă și cel mai mic decalaj este plătit scump. Jucatorul profesionist este chibzuit in alegerile sale, stie să țină emotiile la distanță, se bazează pe statistici și nu pe sentimentele momentului. Îi place jocul și este pasionat de el, dar nu depinde de el. Nu cedează când are o serie proastă și nu cedează impulsivității când norocul îi zâmbește. Știe că este posibil să câștigi sume mari, dar și că venitul, în timp, este rezultatul implicării.
Cei care nu au aceste caracteristici nu rezistă mult într-o mare atât de populate de rechini. Și, în orice caz, nu toată lumea, indiferent de constanță, poate deveni profesionistă pentru că, ca și în alte discipline, și pentru joc ai nevoie de predispoziție și de un anumit caracter.
Pe scurt, jucătorul profesionist
Angajează-te în jocuri de îndemânare și evită-le pe cele conduse de întâmplare
Evitați competiția împotriva dealerului
Studiați matematica și strategia jocului în profunzime
Se practică cu constanță și disciplină
Lasă-ți deciziile pe seama statisticilor și experienței
Știe să controleze emoțiile și impulsivitatea
Jocul este distractiv pur. Jucători ocazionali
Mulți concep jocurile de noroc ca pe o simplă distracție: sunt cei care cumpără bilete de loterie gândindu-se „Dacă câștig, bine, altfel este la fel”. Vorbim de jucători ocazionali.
Jucătorul ocazional caută distracție, dar este moderat. De exemplu, participați la extragerea de Crăciun și de Anul Nou. Dacă mergi la un bar dotat cu aparate de slot, poți să te așezi și să-ți încerci norocul în timp ce aștepți un cappuccino. Când vine însă momentul, se întoarce la angajamentele sale. Ceea ce îi caracterizează pe jucătorii ocazionali este autocontrolul. Acești oameni știu când să se oprească, joacă indiferent de rentabilitatea economică, își permit un anumit buget și îl respectă. Ei nu fac din joc o boală, nu se gândesc la el în mod constant și ar putea, dacă este necesar, să se abțină fără a experimenta nervozitate și tensiune, simptome tipice ale dependenței.
Dacă dintr-un noroc câștigă o sumă mare, o folosesc pentru a schimba mașina, pentru a pleca în vacanță, pentru a oferi un cadou partenerului sau copiilor. Fără niciun motiv l-ar reutiliza pentru a se juca. Aproape toți jucătorii ocazionali sunt în pierdere, adică cheltuiesc mai mult decât primesc, dar a lor este o responsabilitate pe care și-o pot permite și care, practic, poate fi considerată prețul corect pentru acea formă de divertisment.
Jocurile de noroc nu reprezintă pentru ei o sursă de datorii și invalidări: nu este cauza unor certuri în familie, a performanțelor slabe la locul de muncă sau a concedierii.
Pe scurt, jucătorul ocazional
Joacă numai în anumite ocazii, pentru distracție sau distracție
Investește sume limitate de bani în joc
Știe să se controleze și este moderat
Nu se lasă absorbit de joc, viața de zi cu zi nu este afectată
Folosesc câștigurile pentru a cumpăra bunuri, iar nu pentru a juca din nou
Nu acumulează datorii
Jocuri de noroc compulsive, minciuni și datorii. Jucătorii patologici
Nu toți jucătorii știu când să se oprească și, o parte dintre ei, ca urmare, cade în dependență. Este ludopatul.
Jucătorii patologici se caracterizează prin impulsivitate, raționament emoțional și nevoia de entuziasm. Chiar și în viața de zi cu zi, le este greu să tolereze plictiseala și să amâne recompensele. Adică preferă plăcerile imediate. Jucătorii joacă des și, cu timpul, se obișnuiesc să cheltuiască mai mult decât posibilitățile lor. Acest lucru este din cel puțin două motive. Primul este că pariul pe sume mici încetează curând să-i excite; a doua este că, odată cu acumularea de datorii, încearcă să „iasă înapoi la suprafață” cu câștiguri mari.
Folosirea unor sume de bani tot mai mari, însă, așa cum era de așteptat, nu face decât să le înrăutățească situația economică și, mai devreme sau mai târziu, acest lucru îi obligă să ceară împrumuturi de la companii financiare sau de la prieteni, inventând minciuni pentru a acoperi motivul real al nevoii bruște de bani.
Când încearcă să reducă sau să oprească jocurile de noroc, pentru că au fost descoperite de un membru al familiei sau nu mai au credit pentru ei, devin morocănoși, agitați, anxioși și, de cele mai multe ori, abstinența lor nu durează mult.
După câteva săptămâni sau câteva luni revin să joace sume mici și, în scurt timp, cad din nou în jocuri de noroc excesive. Jucătorii petrec ore întregi amintindu-și câștigurile și pierderile sau planificând modalități de a primi mai mulți bani înapoi pentru a juca.
După o înfrângere, în strânsoarea furiei, teama că se descoperă lipsa de bani sau credința că pot recupera bunurile furate, se întorc la joacă. Și, de foarte multe ori, câteva ore mai târziu părăsesc camera de slot cu datorii și mai mari, nevoiți să inventeze minciuni din ce în ce mai puțin sustenabile pentru a ascunde problema.
Atmosfera familială a ludopaților este tensionată. Disputele legate de dificultățile economice sunt obișnuite, iar unii se separă și își pierd familiile. Uneori, absențele și performanța slabă la locul de muncă duc la concediere.
Anxietatea, sentimentele de vinovăție și stresul pierderilor le pot determina să cadă în alte comportamente abuzive, de exemplu în consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri. Unii jucători dezvoltă dependență de jocurile guvernate de întâmplare, cum ar fi bingo, loto și SuperEnalotto, Scratch & Win și slot machines; altele pentru cei cu pricepere, cum ar fi pokerul.
Unii dintre ei au comportament problematic chiar și în ceea ce privește jocurile online, integrând această activitate cu cea live și înmulțind astfel pierderile.
Pe scurt, jucătorul patologic
Joacă și se simte plictisit, anxios, trist
Nu poate ține jocul sub control sau, când încearcă, devine încordat și morocănos
Se lasă absorbit de joc, neglijând relațiile, familia sau locul de muncă
Pariază din ce în ce mai mulți bani, inclusiv pentru a vă recupera pierderile
Se gândesc să ascundă sau să minimizeze dependența de jocuri de noroc
Se îndatorează la prieteni sau la companiile financiare