Forbes a întocmit a 37-a listă de miliardari și, dintre aceștia, nu puteau lipsi exponenți ai industriei jocurilor de noroc. Există multe nume din industriile americane și asiatice, deși există și nume cunoscute din sectorul european, printre care austriacul Graf, de la Novomatic, germanul Gauselmann și spaniolul Manuel Lao.

Valoarea netă a celor mai bogați oameni din lume, luată la nivel global, totalizează 12,2 trilioane de dolari, o scădere de aproximativ 500 de miliarde de dolari față de raportul de anul precedent, potrivit celui mai recent raport al presei.

Miriam Adelson, văduva lui Sheldon Adelson, fondatoarea unuia dintre cele mai importante grupuri din Las Vegas, continuă să dețină ferm primul loc în clasament ca magnat în managementul cazinourilor. Cu o avere netă estimată la 35 de miliarde de dolari, averea lui Adelson a crescut cu 7,5 miliarde de dolari față de anul trecut, plasându-l pe locul 35 ca cea mai bogată persoană din lume.

Miriam Adelson deține acum pachetul majoritar de acțiuni în imperiul jocurilor de noroc, care operează cazinouri în Singapore și Macao și este listată la Bursa de Valori din New York.

În februarie 2022, Las Vegas Sands și-a vândut activele din Vegas Strip, inclusiv Venetian Resort și Sands Expo and Convention Center, către Apollo Global și VICI Properties pentru 6,25 miliarde USD.

Pe locul 114, al doilea în industria jocurilor de noroc, îl găsim pe Lui Che Woo – Președintele Galaxy – cu 15,2 miliarde. K. Wah a început ca furnizor de materiale de construcție, dar acum se concentrează pe dezvoltarea imobiliară în Hong Kong și China continentală.

Karel Komarek, fondatorul Allwyn Group (loterie), se află pe poziția 248, cu 8,3 miliarde de dolari.

Karel Komarek și-a început cariera în industria petrolului și gazelor din Republica Cehă. În 2010, a părăsit afacerea de familie pentru a-și fonda propriul grup de investiții, KKCG. Grupul investește într-o gamă largă de sectoare, inclusiv divertisment, tehnologia informației, imobiliare și biomedicină.

El a fondat Grupul Sazka în 2016, care a devenit rapid cel mai mare proprietar de loterie din Europa. În ianuarie 2022, a fost de acord să fuzioneze Allwyn cu o companie de achiziții cu scop special (SPC) pentru a face compania publică. De asemenea, este cel mai bogat miliardar dintre antreprenorii europeni din sectorul jocurilor de noroc.

Enrique Motivo Jr. este președintele International Container Terminal Services (ICTSI), principalul operator portuar din Filipine. De asemenea, ICTSI are filiale în diferite regiuni, inclusiv Asia-Pacific, Europa de Est, Africa și America. Este pe poziția 300 cu active de 7,4 miliarde de dolari.

Johann Graf, proprietar și fondator Novomatic, cu un capital de 7,2 miliarde de dolari, este pe locul 313 în clasament.

În 1980 și-a fondat propria companie, Novomatic, pe care a extins-o rapid în Elveția și în Blocul de Est, după căderea Cortinei de Fier.

Iată lista celor de 24 de miliardari

forbes.jpg
forbes.jpg