Ministrul sportului brazilian, André Fufuca (PP), a anunţat că, începând cu această lună, în structura ministerului său va fi creat Secretariatul pentru Pariuri Sportive.

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Bom Dia, Ministro”. „Vom avea Secretariatul pentru pariuri sportive”, a explicat ministrul brazilian al Sportului, André Fufuca

„Este un secretariat care va fi reorganizat de Camera Civilă și care va avea printre acțiunile și responsabilitățile din competența sa. Integritate sportivă care, pe lângă monitorizarea întregului peisaj sportiv, va controla și pariurile”, a spus Fufuca.

De menționat că în Brazilia există deja Secretariatul pentru Recompense și Jocuri de Noroc (Spa), condus de Regis Dudena, în cadrul Ministerului Finanțelor. Totuși, potrivit lui Fufuca, noul departament al Ministerului Sportului va avea o altă direcție.

„Nu are sens pentru noi să creăm un secretariat care să lucreze pe problema veniturilor din pariuri, așa cum există deja în altă parte, în timp ce avem nevoie de un secretariat care să aibă în vizor integritatea și transparența, care sunt cu atât mai necesare în acest moment”, a menționat el.

„Crearea secretariatului de pariuri este un lucru în curs de câteva luni. Prin urmare, nu este un proiect pe care îl aducem astăzi la masă. Și-a făcut deja drum și nu este o utopie, ci un proiect construit de multe mâini", a explicat acesta.

Meci trucat pe goluri, în Serie D, pe 1 iunie

Vestea vine în situația în care țara reglementează sectorul pariurilor sportive și cel al jocurilor de noroc și tocmai în momentul în care fenomenul matchfixing-ului în fotbal a devenit un subiect frecvent în presă.

Recent, spre exemplu, Poliția Federală a lansat operațiunea „Jogo Limpo”, pentru a investiga posibile manipulări de rezultat într-un meci din Serie D din campionatul brazilian.

Declarația Poliției nu spune ce meci este suspect, dar Globo Esporte a dezvăluit că este partida dintre Inter din Limeira și Patrocinense, disputată pe 1 iunie.

Meciul cu pricina, disputat la Limeira, a fost câștigat de Inter cu 3-0. Suspiciunile au izvorât dintr-un raport al companiei Sportradar, care a depistat mișcări neobișnuite la casele de pariuri, conform căruia unii pariori știau dinainte că Patrocinense va fi condusă la cel puțin două goluri încă din prima repriză.

Goluri au fost marcate în primele 45 de minute, anume în minutele 28, 45+2 și 45+5, ultimul fiind un autogol.

În plus, Comisia parlamentară de anchetă (CPI) privind manipularea jocurilor și pariurilor sportive continuă să discute problema integrității în Senat și l-a audiat pe fostul consilier al Ministerului de Finanțe, José Francisco Manssur.

„Am discutat foarte mult cu Congresul Național pe această temă și am propus și proiecte de lege care vizează frânarea atât a sportivului care comite această faptă penală, cât și a oricărui tip de făptuitor extern care încurajează această practică”, a încheiat Fufuca.