În timp ce, în România, ONJN doarme, Belgia se mișcă puternic în zona prevenției, dar și pentru salvarea conaționalilor deja ruinați de jocurile de noroc și care nu se pot opri să nu cheltuiască pe datorie, devenind cazuri sociale.

Autoritatea de reglementare cu sediul la Bruxelles a luat o măsură istorică în Europa, stabilind o limită pentru jocurile de noroc online. Decizia este extrem de utilă pentru cei care au probleme din pricina fenomenului. 

Limita la depunerile săptămânale a scăzut drastic, reiese din Decretul Regal Belgian pus în dezbatere publică pe 19.06.2022, publicat pe 20.07.2022 și care a intrat în vigoare astăzi, joi, 20.10.2022. Măsura înseamnă și o lovitură dată caselor de pariuri.

De acum înainte, jucătorii online vor fi supuși unei limite de 200 euro pe săptămână la depunerile pe site-uri. Astfel, în total, un jucător din Belgia poate scoate din contul său bancar, pentru jocuri de noroc online, doar 800 de euro într-o lună.

Cine poate solicita revocarea limitei

Doar persoanele care nu sunt înregistrate la Centrul Individual de Credit al Băncii Naționale, acolo unde ajung cei care au probleme cu plata ratelor sau cu alte datorii la bănci sau către diferite persoane juridice și persoane fizice, pot solicita revocarea acestei limite.

Decretul oferă posibilitatea ca jucătorii să solicite operatorilor o limită personală chiar mai mică decât cei 200 de euro pe săptămână. Pentru a menține distracția la jocurile de noroc, Autoritatea Belgiană pentru Jocuri, echivalentul ONJN-ului, recomandă să nu se cheltuiască mai mult de 5% din venituri pe jocuri de noroc.

În Belgia există o mare presiune pentru ca operatorii de pariuri să nu mai sponsorizeze echipele de fotbal, fructificând astfel vizibilitatea oferită de sportul-rege.

Măsura nu a fost aplicată încă, cluburile, printre care campioana FC Bruges (cu rezultate excepționale în grupele Ligii Campionilor din acest sezon), sponsorizată de Unibet, reclamând faptul că bugetele lor se fundamentează pe banii din publicitatea făcută caselor de pariuri.